Tα πάνω-κάτω στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος
Οι ελπίδες και η... πραγματικότητα για τις χρεώσεις ΥΚΩ και το κοινωνικό τιμολόγιο
Ο λογαριασμός ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που θα πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ εξαιτίας των χρημάτων που διέθεσε τα τελευταία χρόνια για τη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Η εισήγηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι είναι αυτό το κόστος να μην καλυφθεί από τους καταναλωτές αλλά από το δημόσιο. Εδώ όμως, εμπλέκονται οι... δανειστές. Καλή η εισήγηση αλλά το ξεκαθάρισμα του ελλείμματος αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο. Αν οι καταναλωτές δεν πληρώσουν,τότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει «ισοδύναμα». Που σημαίνει νέα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την κάλυψη του συγκεκριμένου ελλείμματος υπάρχουν και άλλα θέματα πάνω στο τραπέζι όπως είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του περίφημου ΥΚΩ αλλά και η αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού τιμολογίου. Εκεί θα «πέσει» ψαλίδι των σημερινών δικαιούχων με βάση όχι μόνο το εισόδημα αλλά και τα περιουσιακά κριτήρια (ακίνητα, καταθέσεις κλπ).
Την είδηση ότι θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές για την κάλυψη του κόστους από το ΥΚΩ, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος τηςΡΑΕ,Νίκος Μπουλαξής, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως η Αρχή θα εισηγηθεί να μη μετακυλιστεί η πρόσθετη επιβάρυνση στους καταναλωτές. Αντίθετα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «να αξιοποιηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου που καίγεται στα νησιά και η αξιοποίηση των μειώσεων του κόστους παραγωγής μελλοντικά λόγω των διασυνδέσεων των νησιών». Πλέον, το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές (καταρχήν με το υπουργείο Οικονομικών) ή αν θα δημιουργηθεί ένα ακόμη... θρίλερ το οποίο τελικώς θα καταλήξει εις βάρος των καταναλωτών.
Οι αλλαγές στα κλιμάκια
Την άνοιξη, εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι καταναλωτές οι οποίοι υπέστησαν «εγκεφαλικά» ανοίγοντας τον λογαριασμό της ΔΕΗ συνειδητοποιώντας ότι μόνο εξαιτίας του ΥΚΩ ο λογαριασμός έφτανε σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αυτό θα αλλάξει –τέθηκε άλλωστε ζήτημα σε επίπεδο πρωθυπουργού- με τροποποίηση της κλίμακας υπολογισμού. Σήμερα, τα κλιμάκια και οι χρεώσεις είναι:
- 0,00699 ευρώ για 0-1.600 kWh το τετράμηνο,
- 0,01570 ευρώ για 1.601-2.000kWh,
- 0,03987 ευρώ για 2.001-3.000 kWh, και
- 0,04488 ευρώ για 3.000kWhκαι άνω.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι μόλις κάποιος αλλάξει κλιμάκιο, πληρρώνει βάσει της αυξημένης τιμής για ολόκληρη την κατανάλωση και όχι μόνο για τις κιλοβατώρες που ξεπερνούν το όριο. Με την πρόταση της ΡΑΕ αυτό θα αλλάξει και οι καταναλωτές θα πληρώνουν τη μεγαλύτερη κλίμακα μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση. Τι θα σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Επιβάρυνση για αυτούς που κάνουν σήμερα τις μικρότερες καταναλώσεις και κάποια ελάφρυνση για τους λίγους που ξοδεύουν πάνω από 2000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Οι πληροφορίες ότι οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση θα είναι μικρή (της τάξεως των 1-2 ευρώ το τετράμηνο) και ότι οι ελαφρύνσεις για τα υπόλοιπα νοικοκυριά θα μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 50-60 ευρώ τον χρόνο, μένει να επιβεβαιωθούν μέσα από την ανακοίνωση της νέας κλίμακας..
Αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγείται σημαντικές αλλαγές στο ΚΟΤ με τη δημιουργία τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών ενίσχυσης. Κάθε κατηγορία θα προβλέπει και διαφορετικό ποσοστό έκπτωσης. Αυτό θα φτάνει στο 80% και θα αφορούα στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης με τα κριτήρια που ισχύουν για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ για τις άλλες τρεις κατηγορίες προβλέπονται εκπτώσεις 20%, 40% και 60% ανάλογα με τα κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, καταθέσεις κλπ).