Οδηγός επιβίωσης για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος – Τι θα πληρώσουμε τον Αύγουστο

Οδηγός επιβίωσης για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος – Τι θα πληρώσουμε τον Αύγουστο

 

Με αυξήσεις της τάξεως του 9,1% για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 17,8% για τις επόμενες στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα έρθουν αντιμέτωποι οι περισσότεροι καταναλωτές τον Αύγουστο. Μετά τις ανακοινώσεις των τιμολογίων αλλά και της επιδοματικής πολιτικής, προκύπτει ότι οι πρώτες 500 κιλοβατώρες θα κοστίζουν περίπου 14,4 με 14,8 λεπτά ενώ οι επόμενες 500 ακόμη και προς 17 λεπτά. Πώς διαμορφώνεται το τοπίο και τι θα γίνει από εδώ και στο εξής; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ακολουθούν

  1. Πόσο θα πληρώσω την κιλοβατώρα για τον μήνα Αύγουστο με τα πράσινα τιμολόγια;

Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου ανακοίνωσες τιμές στην περιοχή των 16-16,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κρατικές επιδοτήσεις. Χρειάζεται προσοχή γιατί οι τιμές για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις πάνω από τις 500 kWh ανεβαίνουν σε υψηλότερα επίπεδα (π.χ στα 17 λεπτά) ενώ σε κάποιες εταιρείες, αν η πληρωμή του λογαριασμού δεν γίνει εμπρόθεσμα, η χρέωση μπορεί να ξεπεράσει τα 20 λεπτά.

  1. Ποια θα είναι η κρατική επιδότηση και για ποια τιμολόγια προβλέπεται;

Για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουν τα νοικοκυριά θα δίδεται επιδότηση 1,6 λεπτών. Αν λοιπόν η εταιρεία χρεώνει την κιλοβατώρα (μετά τη δική της έκπτωση) προς 16,391 λεπτά (όπως για παράδειγμα ισχύει στην περίπτωση της ΔΕΗ) τότε η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 14,791 λεπτά για τον καταναλωτή. Έτσι, η επιβάρυνση συγκριτικά με το τιμολόγιο του Αυγούστου συγκρατείται στο 9,1%. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες. Οι επόμενες 500 κιλοβατώρες θα χρεώνονται προς 16,955 λεπτά, τιμή η οποία είναι υψηλότερη τιμή κατά 17,86% σε σχέση με τον Ιούλιο.

  1. Για πόσο διάστημα προβλέπονται οι επιδοτήσεις;

Προς το παρόν έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν μόνο για τον Αύγουστο. Είναι όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών χονδρικής.

  1. Με συμφέρει να αλλάξω το τιμολόγιό μου σε «σταθερό» (ή μπλε χρώματος)

Είναι καίριο το ερώτημα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σταθερά τιμολόγια που χρεώνουν προς 10 λεπτά την κιλοβατώρα και άλλα που επιβάλλουν χρέωση 14,5 λεπτών. Τα 10 λεπτά είναι μια αρκετά συμφέρουσα τιμή και δύσκολα θα δούμε την «πράσινη» κιλοβατώρα να υποχωρεί σε αυτά τα επίπεδα μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

  1. Τι προβλέπεται να γίνει με τις χρεώσεις τους επόμενους μήνες;

Αυτό δεν το γνωρίζει κανείς καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία της χρηματιστηριακής τιμής. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στο πρώτο διήμερο του Αυγούστου, η τιμή διαμορφώνεται χαμηλότερα σε σχέση με την μέση τιμή του Ιουλίου.

  1. Οι επιδοτήσεις αφορούν και στις επιχειρήσεις ή μόνο στα νοικοκυριά;

Οι επιδοτήσεις αφορούν μόνο στα νοικοκυριά και μόνο για τις καταναλώσεις μέχρι τις 500 κιλοβατώρες. Γι’ αυτό και η τελική χρέωση στις επιχειρήσεις θα κυμανθεί για τον Αύγουστο στα 17,4 λεπτά αν κάποιος επαγγελματίας παραμείνει στο κυμαινόμενο τιμολόγιο.

  1. Τι ισχύει για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου;

Όπως ανακοινώθηκε οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα ανέλθουν στα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Έτσι, η τελική χρέωση θα υποχωρήσει προς τα 10-11 λεπτά για τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που είναι γραμμένα στην λίστα των δικαιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ