Μήπως ήρθε η ώρα να «γυρίσουμε» σε μπλε το τιμολόγιο του ρεύματος;

Μεγάλες αυξήσεις στα «πράσινα τιμολόγια» προ των πυλών – Αυξημένες οι πιθανότητες να κρατηθούν ψηλά οι τιμές λόγω υψηλών θερμοκρασιών – Τι δείχνει η σύγκριση μπλε και πράσινων τιμολογίων

Μήπως ήρθε η ώρα να «γυρίσουμε» σε μπλε το τιμολόγιο του ρεύματος;

Στις αρχές του χρόνου που πρωτοεμφανίστηκαν τα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος δεν υπήρχε κανένας λόγος να στραφεί κάποιος στο σταθερό ή μπλε τιμολόγιο διότι οι εταιρείες ανακοίνωσαν πολύ υψηλές χρεώσεις που πλησίαζαν ακόμη και στα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ακολούθησε η αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής που έσπρωξε την τιμή λιανικής του κυμαινόμενου τιμολογίου ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών να παραμείνει -και σωστά- στο πράσινο τιμολόγιο. Σχεδόν το σύνολο των εταιρειών προσάρμοσαν τις χρεώσεις των σταθερών τιμολογίων στα νέα δεδομένα (φθηνότερη τιμή χονδρικής) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα υπάρχουν μπλε τιμολόγια που χρεώνουν με 9 και 10 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα.

Ένα είναι σαφές αυτή τη στιγμή: τουλάχιστον για τους προσεχείς μήνες της αυξημένης ζήτησης ενέργειας λόγω… κλιματιστικών, δεν αναμένεται αποκλιμάκωση στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Τα επόμενα 24ωρα θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις των εταιρειών όσον αφορά στα πράσινα τιμολόγια. Η πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή χονδρικής δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για σημαντικές ανατιμήσεις στην λιανική οι οποίες μπορεί να φτάνουν και στο 50%. Φυσικά, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις ανεβάζοντας τα ποσοστά της έκπτωσης. Όμως, ακόμη και έτσι, ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι τα τιμολόγια λιανικής θα κινηθούν στην περιοχή των 13-14 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Ας δούμε τα τρία σενάρια με βάση το τιμολόγιο του βασικού παρόχου:

  1. Αν η τιμή χονδρικής κλείσει στα 80 ευρώ (που είναι και το πιθανότερο) και ταυτόχρονα παραμείνει το ποσοστό έκπτωσης στο 10%, τότε η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας θα εκτοξευτεί στα 16,1 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, στα 17,2 λεπτά για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις και στα 13,3 λεπτά για το νυχτερινό. Μιλάμε δηλαδή για ποσοστά ανατίμησης 51%, 47% και 70% αντίστοιχα. Αυτό το σενάριο (που είναι και το δυσμενέστερο) δεν είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί καθώς και τους προηγούμενους μήνες είχε ληφθεί απόφαση για αύξηση στα ποσοστά έκπτωσης ώστε να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις.
  2. Με αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 10% που είναι σήμερα στο 20%, θα έχουμε τιμή λιανικής 14,5 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 15,4 λεπτά για τις επόμενες και 12 λεπτά για το νυχτερινό. Τα ποσοστά ανατίμησης θα κυμανθούν στο 36%, στο 32% και στο 53% αντίστοιχα.
  3. Αν υπάρξει ακόμη πιο γενναιόδωρη αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στο 30% -που είναι πολύ δύσκολο καθώς η αύξηση της έκπτωσης θα υπερκαλύπτει την αύξηση στην τιμή χονδρικής- θα έχουμε λιανική 12,9 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 13,7 λεπτά για τις επόμενες 500 και 10,7 λεπτά για το νυχτερινό. Άρα και πάλι προκύπτουν ποσοστά αύξησης 21% για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 17% για τις επόμενες και 37% για το νυχτερινό.

Τα σταθερά τιμολόγια αυτή τη στιγμή δίνουν δύο συνδυασμούς: Η υψηλό πάγιο της τάξεως των 10 ευρώ και χρέωση ανά κιλοβατώρα ακόμη και στα 10 λεπτά, ή πάγιο στην περιοχή των 3,5-5 ευρώ και χρέωση στα 12-13 λεπτά. Οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους κυρίως με κριτήριο τις μηνιαίες καταναλώσεις. Τα μπλε τιμολόγια με το υψηλό πάγιο μπορεί να συμφέρουν αν οι μηνιαίες καταναλώσεις μέσα στους επόμενους μήνες αποδειχτούν αρκετά υψηλά (π.χ 700-800 κιλοβατώρες ανά μήνα) καθώς η διαφορά στη χρέωση της κιλοβατώρας θα υπερκαλύψει την επιβάρυνση από το αυξημένο πάγιο. Για μικρές καταναλώσεις και εξοχικά, θα χρειαστεί προσοχή για το αν θα πρέπει να δεσμευτεί κάποιος για ένα τόσο υψηλό πάγιο και μάλιστα για 12 ολόκληρους μ΄γηνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ