Ποιους συμφέρει η μετατροπή του «νυχτερινού» σε «μεσημβρινό» - Πώς θα προετοιμαστείτε

Ποιους συμφέρει η μετατροπή του «νυχτερινού» σε «μεσημβρινό» - Πώς θα προετοιμαστείτε

Θα υπάρξουν και… θύματα από την προωθούμενη αλλαγή στο ωράριο του μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας. Διότι δεν είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξουν καταναλωτικές συνήθειες δεκαετιών ούτε η τεχνολογική υποδομή των νοικοκυριών μπορεί να «υποστηρίξει» αυτή τη μετάβαση. Επειδή όμως η αλλαγή φαντάζει αναπόφευκτη, καλό θα είναι να προετοιμάζουμε τα σπίτια μας από τώρα.

To «μεσημβρινό» οικιακό τιμολόγιο δεν είναι άγνωστο στα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι έχοντες διπλούς μετρητές γνωρίζουν ότι ισχύουν τα ακόλουθα ωράρια:

Α. Χειμερινή περίοδος:1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου

  • 02:00-08:00 και 15:00-17:00,

Β. Θερινή περίοδος:1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου

  • 23:00-07:00

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι διπλό:

  1. Ο τρόπος ζωής χιλιάδων οικογενειών. Οι εργαζόμενοι γονείς δεν είναι στα σπίτια τους τον χειμώνα από τις 15:00 μέχρι τις 17:00 κάτι που σημαίνει ότι εκμεταλλεύονται ελάχιστα ή και καθόλου τη χαμηλή χρέωση της συγκεκριμένης ζώνης.
  2. Το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, πρακτικά έχουν εγκαταλείψει το «νυχτερινό» τιμολόγιο. Μόνο η ΔΕΗ εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα διπλής μέτρησης

Μόλις γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες -o ΔΕΔΔΗΕ θα αλλάξει το «ωράριο» των διπλών μετρητών που υπάρχουν σήμερα ενώ θα προωθήσει την εγκατάσταση των νέων ψηφιακού τύπου που είναι εφοδιασμένοι από μόνοι τους με τη δυνατότητα διπλής μέτρησης- θα προστεθούν πολύ περισσότερες μεσημεριανές ώρες στη ζώνη της χαμηλής χρέωσης. Ουσιαστικά, περιμένουμε ότι η φθηνότερη τιμή ανά κιλοβατώρα θα εφαρμόζεται κατά το διάστημα 12:00 έως 16:00 πολύ απλά διότι τις συγκεκριμένες ώρες παράγεται και η μεγαλύτερη ποσότητα φθηνής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά. Ποιος όμως είναι στο σπίτι του αυτή την ώρα για να αξιοποιήσει τη χαμηλή χρέωση; Πώς θα ξεπεράσουμε την υψηλότερη τιμή που θα ισχύει στο εξής κατά τις βραδινές ώρες από τη στιγμή που θα πάψει να υπάρχει το νυχτερινό; Ο πρώτος πρακτικός τρόπος είναι οι ενεργοβόρες συσκευές να αποκτήσουν δυνατότητα προγραμματισμού της ώρας λειτουργίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ίδιες οι συσκευές έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν όταν θέλετε εσείς. Αυτό έχει νόημα να γίνεται για τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα -με παρέμβαση στον πίνακα ηλεκτροδότησης- να εγκαταστήσετε χρονόμετρο που να ενεργοποιεί και απενεργοποιεί και τον θερμοσίφωνα αν ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε τοποθέτηση ηλιακού. Αντλίες θερμότητας έχουν ούτως ή άλλως ενσωματωμένη δυνατότητα προγραμματισμού και ανά ώρα και ανά… εποχή οπότε για όσους διαθέτουν, είναι απλά θέμα προγραμματισμού.

Το μεγάλο πρόβλημα με την κατάργηση του νυχτερινού θα προκύψει τον χειμώνα για όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν. Αυτομάτως, θα δουν μια σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος η οποία μάλιστα δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί. Ο μόνος τρόπος είναι η ακριβή επένδυση (από τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον επιδότηση) για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού με μπαταρία ώστε το βράδυ της ακριβής χρέωσης να καταναλώνετε το ρεύμα που θα έχει αποθηκευτεί στην μπαταρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ