Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέα χρωματιστά τιμολόγια για ευκολότερη σύγκριση τιμών
Τα «πράσινα», «μπλε» και «πορτοκαλί» τιμολόγια
Υστερα από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) «ξαναγράφει» την εισήγησή της για τα «πράσινα», «μπλε» και «πορτοκαλί» τιμολόγια που έβγαλε προ δεκαημέρου σε δημόσια διαβούλευση για να συμπεριλάβει ένα ακόμη που θα έχει κοινή φόρμουλα για όλους τους παρόχους και θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους. Η τιμή αυτού του νέου τιμολογίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων στους καταναλωτές (ex ante) για κάθε μήνα τιμολόγησης και θα γίνεται διόρθωση στην τιμή του επόμενου μήνα, ανάλογα με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής, η οποία θα ανακοινώνεται επίσης εγκαίρως στον καταναλωτή.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ, οι εταιρείες προμήθειας θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν και το νέο τιμολόγιο στους πελάτες τους από τις αρχές του 2024, ως επιλογή μαζί με τα υπόλοιπα εμπορικά πακέτα των τριών κατηγοριών που έχει ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ.
Επίσης, υποχρεωτικά θα μεταβαίνουν στο νέο τιμολόγιο καταναλωτές που δεν έχουν συναινέσει ρητά στις νέες συμβάσεις που θα τους εντάξουν οι πάροχοι. Η ΡΑΑΕΥ, έπειτα από σχετικές συστάσεις του ΥΠΕΝ, θα καταστήσει υποχρεωτική τη ρητή συναίνεση του καταναλωτή ώστε να έχει ισχύ η νέα σύμβαση προμήθειας. Η εισήγηση που έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση προέβλεπε ότι η συναίνεση του καταναλωτή θα θεωρείται δεδομένη εφόσον δεν εκφράσει γραπτώς την αντίθεσή του σε διάρκεια 30 ημερών από την ημέρα της γνωστοποίησης της νέας σύμβασης. Το ΥΠΕΝ επικαλείται λόγους διαφάνειας για την αναγκαιότητα του νέου τιμολογίου, υπό την έννοια ότι θα είναι εύκολα συγκρίσιμο, αφού η βασική του φόρμουλα θα είναι κοινή για άλλους τους παρόχους, σε αντίθεση με τη δυσανάγνωστη πολυπλοκότητα των υπόλοιπων προϊόντων που θα διαθέσουν οι πάροχοι.
Ωστόσο, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν και έναν ακόμη λόγο. Το νέο τιμολόγιο και η υποχρεωτική μετάβαση σε αυτό καταναλωτών που δεν συναινούν ρητά στις νέες συμβάσεις αποτρέπει τον κίνδυνο να βρεθούν στο καθεστώς της ρήτρας αναπροσαρμογής που «ξεπαγώνει» αυτομάτως στο τέλος του έτους, με την κατάργηση της αναστολής της που επιβλήθηκε ως έκτακτο μέτρο τον Αύγουστο το 2022. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, διευκολύνεται και η ομαλή μετάβαση εκατομμυρίων παλιών πελατών της ΔΕΗ που είναι χωρίς συμβάσεις, καθώς η εταιρεία ενέταξε τον Αύγουστο του 2021 για πρώτη φορά στα τιμολόγιά της ρήτρα αναπροσαρμογής με μια απλή ενημέρωση, στο πλαίσιο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, χωρίς να τροποποιήσει τις συμβάσεις των περίπου 6,5 εκατ. πελατών της.
Το νέο τιμολόγιο, διάρκειας ενός έτους, με αυτό το σκεπτικό παρέχει την αναγκαία πίστωση χρόνου στην αγορά για μια ομαλή μετάβαση, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές. «Περιμένουμε να δούμε την ακριβή διατύπωση του νέου τιμολογίου», δηλώνουν από την πλευρά των παρόχων στην «Κ», εμφανώς ανήσυχοι για τις αλλαγές και τις καθυστερήσεις που θα προκαλέσει η ενσωμάτωσή τους, καθώς έχουν στη διάθεσή τους μόλις 15 ημέρες για να ενημερώσουν τους πελάτες τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων που θα ισχύσουν από τις αρχές του έτους είναι οι εξής:
Τα «μπλε»
Προϊόντα σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
Τα «πράσινα»
Κυμαινόμενα, όπου η τιμή προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς και ανακοινώνεται είτε πριν από την εφαρμογή της (για παράδειγμα, η τιμή για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου) είτε απολογιστικά δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης (στο ίδιο παράδειγμα, η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται τον Μάρτιο). Θα διατίθενται επίσης και προϊόντα μεικτής τιμολόγησης (σταθερής και κυμαινόμενης), η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την 1η του μήνα εφαρμογής τους είτε την 1η ημέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής τους.
Τα «πορτοκαλί»
Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας που αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης και τα οποία προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή.