«Παιχνίδια κερδοσκοπίας» με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες - Πώς θα προστατευτείτε

«Παιχνίδια κερδοσκοπίας» με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες - Πώς θα προστατευτείτε

          Έκπληκτος ο υποψήφιος αγοραστής ηλιακού θερμοσίφωνα ενημερώθηκε από την εταιρεία στην οποία απευθύνθηκε ότι η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει για την εγκατάσταση μέσω του προγράμματος «Αλλάζω θερμοσίφωνα» είναι διαφορετική από την αναγραφόμενη στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Τα παράπονα πολλαπλασιάστηκαν, έφτασαν και στο υπουργείο Ανάπτυξης και εδώ και λήγει ώρα, το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους κατά την πώληση θερμοσιφώνων είναι κομμάτι της νέας υπουργικής απόφασης.

 

Στην αγορά πολλοί ήταν έτοιμοι να στήσουν Αυγουστιάτικο παιχνίδι με αφορμή την διανομή των voucher για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα που μόλις ξεκίνησε. Εδώ και μερικές ημέρες, οι καταναλωτές επικοινωνούν με τις εταιρείες ζητώντας πληροφορίες για τις τιμές. Τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής είναι τα εξής:

  1. Η τιμή πώλησης του θερμοσίφωνα επί της οποίας θα υπολογιστεί η κρατική επιδότηση (σ.σ ουσιαστικά η τιμή από την οποία θα αφαιρεθεί το voucher)
  2. H τιμή για την εγκατάσταση από την οποία αφαιρείται το δεύτερο voucher.

Πρακτικά, στην αγορά παίζεται ένα «παιχνίδι». Το πώς θα μοιραστεί το όφελος από τα voucher συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ ανάμεσα στον εγκαταστάτη, τον πωλητή και τον τελικό καταναλωτή. Η επιδίωξη του προγράμματος είναι το όφελος να το καρπωθεί ο τελικός καταναλωτής. Όμως, η τεράστια και απότομη αύξηση της ζήτησης για ηλιακού θερμοσίφωνες είναι λογικό να βάζει σε… σκέψεις τους επαγγελματίες του κλάδου. Με 100.000 υποψήφιους πελάτες, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και οι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα ή για την αγορά της συσκευής ή για την εγκατάσταση προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους και να αρχίσουν να εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί εδώ και λίγη ώρα να βάλει κανόνες σε αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι πριν «φουντώσει» στην αγορά. Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση: «Για τα εν λόγω προϊόντα (σ.σ πλέον και τα προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως όπως θερμοσίφωνες, λέβητες και τα αντίστοιχα) προβλέπεται από το Νόμο 5045/2023 ότι «από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Βρισκόμαστε στο στάδιο που οι εταιρείες στέλνουν στους πωλητές τους, τιμοκαταλόγους με τις τιμές πώλησης των θερμοσιφώνων επί των οποίων θα υπολογίζονται οι επιδοτήσεις. Μένει να φανεί αν μετά την υπουργική απόφαση θα υπάρξουν προσαρμογές στις τιμές υπό την απειλή βαρύτατων προστίμων.

Για την προστασία των καταναλωτών, συνιστάται πλέον λίγη υπομονή ώστε να προσαρμοστεί η αγορά στα νέα δεδομένα. Επίσης, προτείνεται μια έρευνα αγοράς για το μοντέλο που θα αποφασιστεί να τοποθετηθεί ώστε να διασφαλίσει ο καταναλωτής ότι η τιμή πώλησης επί της οποίας θα υπολογιστεί η επιδότηση, δεν θα είναι διαφορετική από τα συνήθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ