Πότε θα πέσει κάτω από τα 10 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας
Αφού… τελείωσε η ενεργειακή κρίση γιατί πληρώνουμε διπλάσιο το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα; Η τιμή χονδρικής του ρεύματος επανέρχεται στα επίπεδα του Ιουνίου του 2021 αλλά η λιανική φτάνει έως και τα 14 λεπτά από 7-8 λεπτά που ήταν πριν από την κρίση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοινώνει το τέλος της ενεργειακής κρίσης βλέποντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου σταθεροποιείται κάτω από τα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ότι η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει επανέλθει για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ -μεταξύ των οποίων και για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι παραμένουμε ακριβότεροι ως χώρα- στα επίπεδα που είμασταν τον Ιούνιο του 2021. Το ερώτημα όμως παραμένει: αφού μιλούν οι ειδικοί για το τέλος της ενεργειακής κρίσης (κάτι που συνεπάγεται και την απόσυρση των μέτρων στήριξης) γιατί εμείς εξακολουθούμε να πληρώνουμε πολύ ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα;
Η μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια -αποτέλεσμα και της … φοβίας που απέκτησαν οι καταναλωτές αλλά και της μαζικής στροφής σε λιγότερο ενεργοβόρες λύσεις όπως οι καλύτερες συσκευές, οι ενεργειακές θωρακίσεις ακινήτων, η παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμοσιφώνων- αλλά και η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου έχει ρίξει την τιμή χονδρικής του ρεύματος στα επίπεδα των 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Είναι η χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον μακρινό Ιούνιο του 2021 τότε που κανείς δεν ασχολούνταν ούτε με την τιμή της κιλοβατώρας ούτε με την λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής». Έτσι, έχει πλέον πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα γνωστοποιηθούν τα τιμολόγια λιανικής για τον Ιούλιο. Πριν ακόμη ορκιστεί η νέα κυβέρνηση -η οποία και θα καθορίσει την επιδοματική πολιτική για τον Ιούλιο αν υπάρξει- θα πρέπει να φανεί στην πράξη αν η αποκλιμάκωση που συνεχίζεται στην αγορά χονδρικής θα περάσει εντονότερα στην λιανική.
Προς το παρόν, στην αγορά εμφανίζονται πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία ακόμη και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Οι καταναλωτές πρέπει να επιδείξουν πολύ μεγάλη προσοχή διότι οι διαφορές είναι χαοτικές. Υπάρχει πρόγραμμα που χρεώνει προς 11-12 λεπτά μια κιλοβατώρα μετά την επιδότηση και άλλο που επιβάλλει χρέωση άνω των 18 λεπτών για την ίδια ακριβώς υπηρεσία. Η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με το αν ο πάροχος εφαρμόζει κίνητρο έγκαιρης αποπληρωμής του λογαριασμού, από το πώς εφαρμόζεται αυτό το κίνητρο (σ.σ προ ημερών η ΡΑΕ έβγαλε προειδοποίηση προς τους καταναλωτές καθώς κάποιες τιμές κράχτες καταλήγουν να ισχύουν μόνο για έναν δύο μήνες) από το ποια είναι η κατανάλωση κλπ.
Το γεγονός αυτή τη στιγμή είναι ότι η τιμή λιανικής εξακολουθεί να απέχει πολύ από αυτήν που ίσχυε στην αγορά πριν από δύο χρόνια. Τότε, με τις προσφορές, ο κόσμος αγόραζε την κιλοβατώρα ακόμη και 6-7 λεπτά με την τιμή χονδρικής στην περιοχή των 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Τώρα που η τιμή χονδρικής είναι στα 8 λεπτά (σ.σ μένει φυσικά να φανεί αν θα σταθεροποιηθεί αυτή η τιμή), η τιμή λιανικής είναι ακόμη και διπλάσια ενώ αν σταματήσουν οι επιδοτήσεις, θα υπάρξει και πρόσθετη επιβάρυνση 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα.