Ο έλεγχος από τους ορκωτούς και το νέο Πρότυπο Αξιοπιστίας
είτε σε Εποπτικές αρχές ή σε Συμβούλους για την επιβεβαίωση π.χ. μίας κατά νόμο εργασίας τακτικού ελέγχου (statutory audit), η ενός φορολογικού ελέγχου (tax audit), ή ενός εποπτικού ελέγχου (prudential audit) κτλ., με αποτέλεσμα να δίνεται μια εντολή από ένα επιχειρηματία ή ένα προϊστάμενο μιας Εποπτικής Αρχής χωρίς να οριοθετείται, με τον χρησιμοποιούμενο όρο, το πλαίσιο του αναμενομένου αποτελέσματος της εργασίας που ανατίθεται.
Αποτέλεσμα, πολλές φορές στην επαγγελματική τους καριέρα, οι ελεγκτές ή οι λοιποί φορείς που παραπάνω αναφέρονται βρίσκονται προ των θυρών δικαστηρίων ή δημιουργούν με τα παραδοτέα τους μία κατάσταση μη αποδοχή των παραδοτέων τους και το σημαντικότερο μία μη ικανοποιητική σχέση με τον «εντολέα πελάτη» τους. Την αδυναμία αυτή τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα, που σήμερα έχουν υιοθετεί και στην Ελλάδα, από τους Ελεγκτές λογιστές, - και όχι μόνον -, προσπαθούν να ενδυναμώσουν μία κοινή και πλήρη αντίληψη του έργου που αναθέτεται από ένα Πελάτη ή που αναλαμβάνεται από ένα Ελεγκτή ή Σύμβουλο.
Αναμφίβολα, στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, υπάρχει ισχυρό δημόσιο συμφέρον παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσίες του συγκεκριμένου ελέγχου που ανατίθεται στους Ελεγκτές, ή στους Συμβούλους και της σχετικής αξιοπιστίας των πληροφοριών που παρέχονται πέραν από το τακτικό έλεγχο ή αναθεώρηση των οικονομικών καταστάσεων.
Μία εντολή «Ανάθεσης Εργασίας Διασφάλισης» (Assurance Engagement), στην οποία ο επαγγελματίας ελεγκτής λογιστής εκφράζει ένα συμπέρασμα σχεδιασμένο να ενισχύσει τον βαθμό εμπιστοσύνης των χρηστών στους οποίους απευθύνεται, από την φύση της έχει δυναμικό χαρακτήρα και συνεχώς το βάθος και το πλάτος μίας τέτοιας εργασίας τροποποιείται ανάλογα και με οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, όπως αυτές διαμορφώνονται στις ισχύουσες παγκοσμοποιημένες συνθήκες αγορών.
Για τους προαναφερθέντες κύριους λόγους το Διεθνές Ελεγκτικό Πρότυπο 3000, που καλύπτει τις διάφορες εντολές «Ανάθεσης Εργασίας Διασφάλισης» (Assurance Engagement) έχει πρόσφατα αναθεωρηθεί.
Το ΔΕΠ (ISAE) 3000 (αναθεωρημένο) καλύπτει μια ευρεία ποικιλία εντολών ανάθεσης εργασιών, που κυμαίνονται από βεβαιώσεις αξιοπιστίας για δηλώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου, την αξιοπιστία εκθέσεων βιωσιμότητας, και πιθανές μελλοντικές εντολές αντιμετώπισης ολοκληρωμένων αναφορών χρηματοοικονομικής φύσεως. Το ΔΕΠ (ISAE) 3000 (αναθεωρημένο) καλύπτει εντολές ανάθεσης ήτοι:
(α) την σε αποδεκτά (λογικά) επίπεδα διασφάλισης κινδύνων (reasonable assurance engagements) ή
(β) την σε περιορισμένα επίπεδα διασφάλιση ανάθεσης εργασίας (limited assurance engagements).
Τέλος το ΔΕΠ (ISAE) 3000 αναθεωρημένο ελεγκτικό πρότυπο ανάθεσης εργασίας διασφάλισης εισάγει οδηγίες, σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τους αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα τα δύο επίπεδα διασφάλισης που προηγουμένως παραθέτουμε.
Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων «ΕΛΤΕ» σε συνεργασία με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών «ΣΟΕΛ», το 2011 έχουν μεταφράσει και ενσωματώσει στο «Εγχειρίδιο Διεθνών Προτύπων Ελέγχου και Προτύπων Δικλίδων Ποιότητας» – ένα σημαντικό οδηγό στο οποίο προτρέπονται οι αναθέτοντες εργασίες ελέγχου ή εξειδικευμένες εργασίες διασφάλισης κινδύνων να προσφεύγουν με στόχο να προσδιορίζεται με σαφήνεια το αντικείμενο εργασίας το οποίο αναθέτεται.
Το ΔΕΠ (ISAE) 3000 όπως πρόσφατα έχει αναθεωρηθεί, στις 83 σελίδες του καλύπτει το αντικείμενο της εξειδικευμένης αυτής εργασίας διασφάλισης , παρέχει τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται και παραθέτει τις απαιτήσεις εκτέλεσης μίας εργασίας διασφάλισης, τις ηθικές απαιτήσεις, την αποδοχή ή συνέχιση μίας ανατεθείσας εργασίας, τον ποιοτικό έλεγχο που απαιτείται, θέματα τεκμηρίωσης κατά την διάρκεια εκτέλεσης της εργασίας καθώς και γεγονότα μετά την εκτέλεση και πριν την παράδοση μίας έκθεσης που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Τέλος παρέχει οδηγίες για τον τύπο συμπερασμάτων που πρέπει να καταλήξει ο ελεγκτής που ενεργεί μίας τέτοιας φύσεως εργασία. Η προσέγγιση επικοινωνίας με τον «Εντολέα Πελάτη ή με τις «Αρμόδιες αρχές» καλύπτονται επίσης από τις οδηγίες του συγκεκριμένου προτύπου. Περισσότερα στοιχεία θα τα βρείτε στο διαδίκτυο http://www.ifac.org/publications-resources/guide-review-engagements
Για όσους επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες ή ανάθεση εργασίας παραθέτω παρακάτω το Email μου.
«Το αναθεωρημένο πρότυπο διασφάλισης ασχολείται με τις δεσμεύσεις, διαβεβαίωση πέραν των ελέγχων ή σχόλια των ιστορικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Κατά την αναθεώρηση του ISAE 3000, η αρμόδια επιτροπή IAASB συμφώνησε επίσης σε τροποποιήσεις του διεθνούς πλαισίου για Διασφάλισης , καθώς και ISAE 3402, Εκθέσεις Διασφάλισης σχετικά με τους ελέγχους σε Υπηρεσία Οργάνωσης , ISAE 3410, Διασφάλισης στις δηλώσεις αερίων του θερμοκηπίου , και ISAE 3420, Διασφάλισης να Έκθεση για τη Σύνταξη των Pro Forma χρηματοοικονομικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο Ενημερωτικό Δελτίο»
Ισχύς: «To ISAE 3000 (αναθεωρημένο) εφαρμόζεται υποχρεωτικά για έργα διασφάλισης όταν η έκθεση διασφάλισης χρονολογείται την ή μετά την 15 Δεκέμβρη του 2015».
ΥΓ:Έχουμε ακόμα καιρό για μια σε βάθος μελέτη του πρόσφατου αναθεωρημένου Ελεγκτικού Προτύπου για Ανάθεση Εργασιών Ασφάλισης. Σύντομα όμως έχουμε Χριστούγεννα και μια νέα σελίδα ανοίγεται για Ένα Νέο Έτος με Ελπίδα για Μια Νέα με Πρόοδο Ελλάδα και αυτό θα επιτύχουμε με Ομαδικότητα και Έγκαιρο Ομαδικό Προγραμματισμό και Μελέτη. Να Ευχηθώ για Όλους Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2014.
Γιάγκος Χαραλάμπους F.C.C.A*
[*Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, τεχνικός σύμβουλος της UHYAxon – Ορκωτοί Ελεγκτές, Πρώην Α' αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας (ACCA) και του Συνδέσμου Ελεγκτών Λογιστών Κύπρου. Email:[email protected]