Η Επίτευξη της Κυκλικής Οικονομίας Άνθρακος ως Μέσο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης

Η Επίτευξη της Κυκλικής Οικονομίας Άνθρακος ως Μέσο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης

Συμμετοχή της Θ. Αυγερινοπούλου στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ενέργεια στο Ντουμπάι

 

 

Η Δρ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ήταν επίσημη καλεσμένη της Υπουργού Επικρατείας για την Ανάπτυξη της Κυβέρνησης και Mέλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κας Ohood Al Roumi. Η Δρ. Αυγερινοπούλου στις 29 Μαρτίου συμμετείχε στις εργασίες της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Διάσκεψης (Global Government Summit), και ειδικότερα του Παγκοσμίου Φόρουμ για την Ενέργεια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης του Ντουμπάι (Dubai Expo 2022).
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Διάσκεψης η οποία στόχευε να αναδείξει τις βασικές προκλήσεις, αλλά και λύσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας, η Δρ. Αυγερινοπούλου συμμετείχε ειδικότερα στις εργασίες του Παγκοσμίου Φόρουμ για την Ενέργεια. Στο Φόρουμ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το σπουδαίο ζήτημα της κυκλικής οικονομίας του άνθρακα ως ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας για την μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. Η κυκλική οικονομία του άνθρακος εστιάζεται στην επαναχρησιμοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αποτελεί βασικό αέριο του θερμοκηπίου που συμβάλλει κατά πλειοψηφία στην κλιματική αλλαγή.
Καθώς οι υπερβάλλουσες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, ένας καθοριστικός τρόπος για την επιτυχή αντιμετώπιση του είναι η με τεχνικές μεθόδους αφαίρεσή του από την ατμόσφαιρα και εν συνεχεία είτε η αποθήκευσή του, είτε η επαναχρησιμοποίησή του με την μετατροπή του σε ενέργεια ή σε άλλα υλικά, μεταξύ των οποίων και σε καύσιμα. Όπως ανακοινώθηκε στο Φόρουμ παγκοσμίως ήδη άνω των 140 σχετικών τεχνολογιών βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας, αλλά και της επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ πρόκειται για τεχνολογίες συμβατές με το υδρογόνο ως καύσιμο κίνησης. Η Δρ. Αυγερινοπούλου, η οποία εργάζεται επί μακρόν στην θεματική της κυκλικής οικονομία άνθρακα, τόνισε ότι η Ελλάδα μέσα από τα κονδύλια καινοτομίας, αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης στηρίζει και εγχώριες αντίστοιχες προσπάθειες, ενώ Έλληνες επιστήμονες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής καινοτομίας στο χώρο. Προϊούσας της κλιματικής κρίσης, σε διεθνές επίπεδο καθίσταται πλέον αδήριτη η ανάγκη να υποστηριχθούν περαιτέρω οι καινοτόμες αυτές προσπάθειες τόσο χρηματοδοτικά, όσο και θεσμικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ