Χρ.Σταϊκούρας: Μέχρι αύριο θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Η πλατφόρμα ήταν να ανοίξει σήμερα όμως το Taxisnet αντιμετώπισε προβλήματα και δεν κατάφερε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα.
Μέχρι αύριο, Πέμπτη 31 Μαρτίου, θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2022 για το εισόδημα του 2021, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΟΤ Forum.
Η πλατφόρμα ήταν να ανοίξει σήμερα όμως το Taxisnet αντιμετώπισε προβλήματα και δεν κατάφερε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα.
«Είναι θέμα ωρών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός τονίζοντας πως εντός του Απριλίου θα καταβληθεί και η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, σε 10 δόσεις.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι και τις 29 Ιουλίου του 2022.
Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί:
- Εφάπαξ με έκπτωση φόρου 3% στην περίπτωση που η εξόφληση του «λογαριασμού» της Εφορίας γίνει έως 29 Ιουλίου 2022.
- Σε έως 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και η τελευταία δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2023.
Ποιοι υποβάλλουν Ε1
Το έντυπο Ε1 υποβάλλουν υποχρεωτικά:
Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
Οι «χρυσές» αποδείξεις που γλιτώνουν φόρο
Το «κυνήγι» των αποδείξεων για τις φορολογικές δηλώσεις έχει ξεκινήσει για το φορολογικό έτος 2022. Οι αποδείξεις από δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα μετρούν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος (2022) και θα φορολογηθούν από του χρόνου (2023) έως και το 2025 για εισοδήματα που θα φορολογηθούν έως το 2026.
Τα ποσά και οι εκπτώσεις φόρου είναι:
Έως 450 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.
Έως 1.100 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ.
Έως 1.400 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ.
Έως 1.800 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ.
Έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Η λίστα περιλαμβάνει:
-Κτηνιατρικές υπηρεσίες
-Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
-Εργασίες ηλεκτρολόγου
-Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
-Εργασίες ξυλουργού
-Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
-Εργασίας σκυροδέματος
-Υπηρεσίες ταξί
-Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
-Υπηρεσίες κηδειών
-Υπηρεσίες μασάζ
-Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
-Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
-Ανάπτυξη φωτογραφιών
-Σχολές χορού
-Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
-Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
-Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
-Νομικές υπηρεσίες
-Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
Τι αλλάζει:
Με βάση τις διευκρινήσεις και τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι βασικότερες αλλαγές στα φετινά έντυπα και οι κωδικοί-κλειδιά είναι οι εξής:
1. Νέοι κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
2. Νέοι κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
3. Νέοι κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
4. Νέοι κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
5. Νέοι κωδικοί 818-820-822: Καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.
6. Νέος κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.
7. Νέοι κωδικοί 818, 820, και 822: Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
8. Νέοι κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΑΕΙ.
9. Νέος κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.
Πώς «μετράνε» οι αποδείξεις από τους γιατρούς;
Οι e-αποδείξεις από ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και άλλες παραϊατρικές υπηρεσίες «μετράνε» διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.
Πηγή: skai.gr