Οι πέντε δρόμοι για να πληρώσετε τον φετινό φόρο εισοδήματος: Πώς θα εξασφαλίσετε έως και 24 δόσεις

Οι πέντε δρόμοι για να πληρώσετε τον φετινό φόρο εισοδήματος: Πώς θα εξασφαλίσετε έως και 24 δόσεις

Καθώς αρχίζουν να υποβάλλονται οι πρώτες φορολογικές δηλώσεις που υποχρεώνουν τους φορολογούμενους να καταβάλλουν έξτρα φόρο -ο λόγος για τα περίφημα χρεωστικά εκκαθαριστικά- έρχεται η ώρα για τη χάραξη της στρατηγικής αποπληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος. Φέτος, λόγω της πανδημίας, όντως ο αριθμός αυτών που θα πληρώσουν θα είναι μικρότερος από κάθε άλλη χρονιά. Και πάλι όμως, θα φτάσει στα 2,5-3 εκατομμύρια. Από την άλλη, το 2021 είναι η χρονιά που δίνονται οι περισσότερες εναλλακτικές για την αποπληρωμή του φόρου από κάθε άλλη χρονιά. Σε 8 δόσεις, σε 12 δόσεις, σε 18 δόσεις,  σε 24 δόσεις, εφάπαξ με έκπτωση, με φοροκουπόνια ή χωρίς. Συλλέξαμε τις πέντε στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε ανάλογα με τα οικονομικά σας δεδομένα. Παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε στρατηγικής και στο χέρι σας είναι να κάνετε την τελική επιλογή.

1ος τρόπος: Πληρωμή στις 8 δόσεις που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία.

Προσοχή όμως: για να διασφαλιστούν οι 8 δόσεις, θα πρέπει η φορολογική δήλωση να υποβληθεί το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου. Αν υποβληθεί τον Αύγουστο, η πρώτη δόση θα είναι διπλή και συνολικά οι δόσεις θα είναι επτά καθώς ότι και να γίνει, το ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετη παράταση και για τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει και πάλι ότι οι δόσεις θα μειωθούν σε 6 ενώ είναι πολύ πιθανό η πρώτη δόση να γίνει τριπλή και δυσβάσταχτη. Το να ακολουθήσει κανείς αυτή τη λύση έχει το πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνεται καθόλου με τόκο.

2ος τρόπος: Εφάπαξ πληρωμή

Αν η πληρωμή γίνει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε ο φορολογούμενος κερδίζει έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η πληρωμή να γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου. Βέβαια, σε περίπτωση που αποφασιστεί παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης και μετά το τέλος Αυγούστου, είναι πιθανό το προνόμιο της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή να ισχύσει και μέχρι το τέλος Αυγούστου. Προς το παρόν, οι ενδιαφερόμενοι κρατάνε ως ημερομηνία το τέλος Ιουλίου.

3ο τρόπος: Χρήση της πάγιας ρύθμισης

Ενδείκνυται για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν στις 8 δόσεις που δίνει το κράτος και θέλουν 12 ή 24 δόσεις. Για να υπαχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση, δεν χρειάζεται να αφήσει την οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Με το που θα βεβαιωθεί ο φόρος, μπορεί ο φορολογούμενος να ζητήσει την υπαγωγή. Το πλεονέκτημα είναι προφανώς ο μεγάλος αριθμός δόσεων. Το μειονέκτημα είναι το επιτόκιο το οποίο διαμορφώνεται σε πάνω από 4% για τις 12 δόσεις και πάνω από 6% για τις 24 δόσεις. Επίσης, η πάγια ρύθμιση είναι «αυστηρή» για όσους χάνουν τις προθεσμίες. Αν η δόση δεν καταβληθεί στην ώρα της, το «πρόστιμο» φτάνει στο 15% επί του ύψους της δόσης. Άρα, είναι μια λύση που προσφέρεται για τους συνεπείς.

4ο τρόπος: Πληρωμή με πιστωτική κάρτα

Είναι μια λύση με πολλά πλεονεκτήματα για όποιον έχει το επαρκές υπόλοιπο στην πιστωτική του κάρτα. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι ο φορολογούμενος θεωρείται ότι έχει πληρώσει εφάπαξ τον φόρο άρα ενεργοποιείται η έκπτωση του 3%. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δίνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων (12) χωρίς τόκο. Αρκεί φυσικά να πληρώνονται οι δόσεις στην ώρα τους διαφορετικά ενεργοποιείται το εξωφρενικό επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας που φτάνει στο 14-15%. Υπάρχει και μια «παραλλαγή» της λύσης που μπορεί να αυξήσει την περίοδο αποπληρωμής του φετινού φόρου με την τελευταία πληρωμή να γίνεται ακόμη και τον Ιανουάριο του 2023. Πώς θα συμβεί αυτό; Αν η κάθε δόση της εφορίας (σ.σ η κάθε δόση από τις 8) πληρώνεται σε 12 δόσεις πάντα μέσω της πιστωτικής κάρτας. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι αυξάνεται πολύ η περίοδος αποπληρωμής χωρίς τόκο και το μειονέκτημα ότι χάνεται το ευεργέτημα της εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου.

5ος τρόπος: Φοροκουπόνια

Η λύση αφορά σε επαγγελματίες που έλαβαν χρηματοδότηση μέσω των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τους δίνεται η δυνατότητα -αν έχουν υποστεί κούρεμα 30% στα έσοδα του 2020- να «ανταλλάξουν» το κούρεμα των χρημάτων που πρέπει να επιστρέψουν κατά 50% με μια πρόσθετη χρηματοδότηση 35% επί του ύψους των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα χρήματα θα δοθούν υπό μορφή κουπονιών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτεταμένη χρήση του μέτρου αφενός διότι υπάρχει κόστος (σ.σ το 50% του κουρέματος είναι περισσότερα χρήματα από το 35% της χρηματοδότησης) αφετέρου διότι όσοι έχουν υποστεί μείωση εσόδων 30% και πάνω, δύσκολα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Βέβαια, τα κουπόνια θα μπορούν να εξαργυρωθούν και με ΦΠΑ και με άλλες φορολογικές υποχρέωσεις του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ