Τα οκτώ «φορο-μέτρα» που βρίσκονται προ των πυλών
Αλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας – βελτιωτικές κινήσεις στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – τέλος ο ΦΠΑ σε οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας – Φορολογικές εκπτώσεις για τις επισκευές ακινήτων
Οκτώ φορολογικά μέτρα που αγγίζουν εκατομμύρια φορολογούμενους επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Τα μέτρα θα νομοθετηθούν μέσα στο τρέχον έτος και θα βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2020. Αφορούν σχεδόν το σύνολο των πολιτών καθώς αγγίζουν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, φορολογούμενους που αποκτούν ληξιπρόθεσμα χρέη από εδώ και στο εξής, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και συναλλασσόμενους με κάρτες ή μέσω internet.
- Πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Οι αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα ισχύσουν από την 1/1/2019 ανεξάρτητα από το αν θα δοθεί ή όχι παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αυξήσει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων (από τις 12 που είναι σήμερα ή τις 24 για υποχρεώσεις από έκτακτους φόρους όπως ο φόρος κληρονομιάς) αλλά θα πρέπει να πείσει και τους εκπροσώπους των θεσμών. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση από τις 16 Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Οι δανειστές θέλουν, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων, να θεσπιστούν κριτήρια υπαγωγής και στην πάγια ρύθμιση κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Με το ισχύον καθεστώς, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλοι ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και το διαθέσιμο υπόλοιπο του τραπεζικού τους λογαριασμού. Αυτό έχει οδηγήσει στο φαινόμενο να εντάσσονται στη ρύθμιση ακόμη και φορολογούμενοι χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές καταφέρνοντας να μεταθέσουν φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς για την επόμενη. Για παράδειγμα, φορολογούμενος στον οποίο βεβαιώθηκαν 5000 ευρώ από φόρο εισοδήματος τον Ιούλιο, μπορούσε να εξασφαλίσει 12 δόσεις (με επιτόκιο 5,05%) και να πληρώσει τη μισή οφειλή φέτος και την υπόλοιπη μισή μέσα στο 2020 χωρίς ουσιαστική οικονομική συνέπεια ή επιβάρυνση.
- Τέλη κυκλοφορίας: Η υποχρέωση καθιέρωσης νέας κλίμακας υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας του 2020 πηγάζει από την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για όσα αυτοκίνητα θα αποκτηθούν μετά την 1ηΣεπτεμβρίου, θα ισχύσουν νέα πρότυπα υπολογισμού των αερίων ρύπων που εκπέμπουν τα ΙΧ. Θεωρείται δεδομένο ότι τα νούμερα που θα αναγράφονται στα ΙΧ από την 01/09 θα είναι υψηλότερα. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να θεσπίσει μια καινούργια κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για όσα αυτοκίνητα αποκτηθούν από τον Σεπτέμβριο προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις για όσους θα αγοράσουν καινούργιο όχημα. Έτσι, θα υπάρχει μια ακόμη «κομβική» ημερομηνία για τους οδηγούς μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010 (σ.σ τα ΙΧ χωρίστηκαν τότε σε αυτά που επιβαρύνονται με τα τέλη βάση κυβισμού και σε αυτά που επιβαρύνονται με τέλη βάσει ρύπων).
- Φόρος υπεραξίας ακινήτων:Η αναστολή επιβολής του φόρου για μια 3ετία είναι ένα ανέξοδο δημοσιονομικό μέτρο καθώς τα τελευταία χρόνια απλώς αναβάλλεται κάθε Δεκέμβριο η επιβολή του φόρου. Το ζητούμενο είναι τώρα η αναστολή να ισχύσει για τουλάχιστον μια 3ετία ώστε όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο για επενδυτικούς λόγους να μην ζουν με την αμφιβολία της συγκεκριμένης επιβάρυνσης.
- ΦΠΑ στην οικοδομή:Η ακύρωση του φόρου επίσης δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος καθώς το μέτρο δεν έχει αποδώσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση όλα αυτά τα χρόνια. Για όσους δραστηριοποιούνται όμως στον χώρο της οικοδομής, θα είναι ένα ουσιαστικό μέτρο καθώς θα μπορούν και πάλι να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών χωρίς την αγωνία αν θα βρουν αγοραστές που θα αποκτήσουν τα ακίνητα ως πρώτη κατοικία, συναλλαγή η οποία ούτως ή άλλως απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ ήδη από το 2006 οπότε θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο.
- Υποχρεωτικές συναλλαγές μέσω τραπεζών:Τα όρια των απαιτούμενων συναλλαγών για τη διασφάλιση της έκπτωσης φόρου και την αποφυγή προστίμου θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν. Αφενός διότι το μέτρο υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης και αφετέρου διότι τα σημερινά όρια έχουν ξεπεραστεί ήδη από τις εξελίξεις στην αγορά. Στην πράξη, τα σημερινά όρια δεν είναι «πιεστικά» παρά για ελάχιστους φορολογούμενους ανά την Επικράτεια. Οι συναλλαγές που καταγράφει η εφορία (και τα οποία αποκαλύπτονται λόγω της φορολοταρίας) ξεπερνούν πλέον τα 30 δις. ευρώ και φτάνουν να αντιστοιχούν περίπου στο 40% των δηλωθέντων εισοδημάτων. Ωστόσο, η εφορία δεν ζητά παρά το 10-15% των δηλωθέντων εισοδημάτων για να μην κόψει πρόστιμο και μάλιστα εξαιρώντας πολυπληθέστατες κατηγορίες φορολογουμένων όπως είναι οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.
- Πληρωμές επιχειρήσεων με μετρητά:Το όριο των 500 ευρώ που ισχύει σήμερα θα μειωθεί ως μέτρο περαιτέρω τόνωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και ενόψει της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων.
- Έκπτωση φόρου για τις επισκευές ακινήτων: το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων από την 1/1/2020 και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020 καθώς η έκπτωση θα δοθεί με το εκκαθαριστικό του 2021. Αντίθετα, το νέο έτος μπορεί να προκύψει και οικονομικό όφελος καθώς η έκπτωση του 40% αναμένεται να οδηγήσει στην έκδοση περισσότερων τιμολογίων στον χώρο της οικοδομής.
- Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων: Οι αλλαγές που απαιτούνται για να προχωρήσει το μέτρο, θα προχωρήσουν μέσα στη χρονιά μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης η οποία έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο. Τουλάχιστον, αυτό το χρονοδιάγραμμα είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κατά την επίσημη παρουσίαση του μέτρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Λίφτινγκ» στο ΤΑΧΙS - Τα 9 νέα ψηφιακά όπλα – Ατομικός «φάκελος» για κάθε φορολογούμενο
Το περιουσιακό «προφίλ» των φορολογουμένων θα καταγράφεται στο Μητρώο Κινητών και Ακινήτων Στοιχείων Περιουσίας.
Προ των πυλών η λύση για την «παγίδα» των τεκμηρίων – Τι προωθεί το οικονομικό επιτελείο
Οι αλλαγές που αναμένονται να οριστικοποιηθούν έως τον Ιανουάριο του 2025 θα γίνουν βάσει πορίσματος…
ΥΠΟΙΚ: Oι αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο σε 13 ερωτήσεις – απαντήσεις
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο - Τι έρχεται για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα
12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
Διπλασιάζονται τα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές σε κλάδους επαγγελματών με μεγάλη φοροδιαφυγή
Στο τραπέζι o διπλασιασμός του φορο-μπόνους
Προς διαβούλευση το νέο φορολογικό: Οι 12 παρεμβάσεις στους άμεσους φόρους
Από το τέλος επιτηδεύματος έως τον ΕΝΦΙΑ
Οι μειώσεις που εξετάζονται σε φορολογία εισοδήματος, εισφορές, τεκμήρια και τέλος επιτηδεύματος
Οι περισσότερες αλλαγές στην άμεση φορολογία θα εφαρμοστούν από τα εισοδήματα του 2026.
ΑΑΔΕ: Φόρο κατ’ …εκτίμηση για όσους ξέχασαν την φορολογική δήλωση του 2019 -Έρχονται εκκαθαριστικά
H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να στείλει τις επόμενες ημέρες τον «λογαριασμό»
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ γνωστοί influencer με «χρυσές» αναρτήσεις - Πώς τους εντοπίζουν
Η «γραμμή άμυνας» και το παράδειγμα γνωστής influencer από τη Σύρο που δικαιώθηκε από την…
Τεκμαρτή φορολόγηση επαγγελματιών - Μόλις το 0,26% αμφισβητεί τον «λογαριασμό» της Εφορίας
Κύμα αιτήσεων για κλείσιμο βιβλίων
Αλλαγές στο «χάρτη» των εισοδημάτων - Πόσα δήλωσαν επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι
Σε ποιους κλάδους αυξήθηκε το δηλωθέν εισόδημα
Oι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - Αύξηση εσόδων από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση 10,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο