Ποιες παροχές είναι στο τραπέζι – Τα υπέρ και τα κατά της κάθε πρότασης
Μείωση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 12% και του ανώτερου από το 24% στο 23%. Μείωση του συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 20% ταυτόχρονα με τη διατήρηση του αφορολογήτου. Καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και επαναφορά της εστίασης στον χαμηλό συντελεστή.
Είναι μερικά από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Θα εξεταστούν –σε συνεργασία και με τους θεσμούς- αμέσως μετά το Πάσχα και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να νομοθετήσει πριν από τις ευρωεκλογές. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε πρότασης
Η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μέτρο άμεσης απόδοσης καθώς ψηφίζεται τη μια μέρα και περνάει στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών την επόμενη. Το ίδιο ισχύει και με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται ήδη στα ύψη λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών του Ιράν οπότε μια μείωση του ειδικού φόρου θα αποτελούσε «βάλσαμο» για τα εκατομμύρια των οδηγών. Στον τομέα των έμμεσων φόρων, η κυβέρνηση μπορεί να προσαρμόσει το δημοσιονομικό κόστος στα μέτρα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Γι’ αυτό και έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της μετάταξης προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή στον χαμηλό αντί να προχωρήσει μια γενική μείωση συντελεστή η οποία θα αφορούσε μεν σε μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών αλλά με «επιδόσεις» που θα ήταν λίγο πολύ ανεπαίσθητες.
Η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους (έστω και για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, αποτελεί «ζεστό χρήμα» στις τάξεις των συνταξιούχων. Μπορεί να μην τους ικανοποιεί απόλυτα (δεδομένου ότι ειδικά όσοι έχουν κάνει αγωγές διεκδικούν χρήματα έως και τον Ιανουάριο του 2019) ωστόσο αποτελεί ένεση ρευστότητας.
Τα φορολογικά μέτρα –η μείωση του κατώτατου συντελεστή- μπορούν να φανούν άμεσα στην τσέπη μόνο αν ισχύσει και για τη φορολόγηση των φετινών εσοδημάτων. Είναι ένα ακριβό μέτρο το οποίο θα περιπλέξει τα πράγματα όσον αφορά στην παρακράτηση του φόρου ενώ θα πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά και με την απόφαση για τη διατήρηση του αφορολόγήτου