Έρχονται ατομικά εκκαθαριστικά για όλους

Σχέδιο για έκδοση 8,8 εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων –ατομικό εκκαθαριστικό και σε παντρεμένους είτε κάνουν ξεχωριστή δήλωση είτε όχι

Έρχονται ατομικά εκκαθαριστικά για όλους

Η ιδέα έχει ήδη πέσει στο τραπέζι και είναι πιθανό να υλοποιηθεί από το 2019. Από τη στιγμή που ενεργοποιείται ο νόμος για τον διαχωρισμό της εκκαθάρισης των παντρεμένων –προαιρετικά και εφόσον το επιθυμούν- να γίνει καθολική η διαδικασία έκδοσης ατομικού εκκαθαριστικού και ο καθένας να πληρώνει (ή να εισπράττει) τα δικά του που είναι και το δικαιότερο. Αν αυτό γίνει, τα εκκαθαριστικά θα φτάσουν στα 8,8 εκατομμύρια, οι παντρεμένοι θα κάνουν ξεχωριστή δήλωση μόνο αν θέλουν να «κρύψουν» τα εισοδήματά τους ο ένας από τον άλλον ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός και των χρεωστικών και των πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Ατομικά εκκαθαριστικά, εκδίδονται και στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και στους παντρεμένους, ακόμη και αν υπάρχουν κοινές ιδιοκτησίες, ο κάθε ιδιοκτήτης πληρώνει αυτό που του αναλογεί γι’ αυτό και φτάνουν να εκδίδονται 6,6 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Επί της ουσίας, με το ατομικό εκκαθαριστικό στο εισόδημα, δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το ύψος του φόρου καθώς ούτως ή άλλως η εκκαθάριση είναι ατομική. Δηλαδή, ο καθένας έχει το αφορολόγητό του ενώ η κλίμακα ενεργοποιείται για τα εισοδήματα του καθενός ξεχωριστά (σ.σ προστίθενται μόνο τα εισοδήματα των παιδιών κάτι που ούτως ή άλλως θα εξακολουθήσει να συμβαίνει).

H βασική αλλαγή που θα επιφέρει το «ατομικό εκκαθαριστικό» θα είναι η εξής: Σήμερα, αν ο ένας σύζυγος έχει χρεωστική εκκαθάριση και ο δεύτερος έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου, η εφορία συμψηφίζει και το τελικό ποσό που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό είναι το άθροισμα των δύο ποσών. Αν το τελικό αποτέλεσμα είναι χρεωστικό, υπόχρεος για την καταβολή του ποσού είναι ο σύζυγος ανεξάρτητα από το αν ο φόρος προκύπτει από τα εισοδήματα της συζύγου. Με τα ατομικά εκκαθαριστικά, δεν θα γίνεται συμψηφισμός. Ο κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό. Αν πρέπει να πληρώσει, θα έχει στη διάθεσή του τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος ενώ αν δικαιούται επιστροφής θα μπορεί να την εισπράξει (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν χρέη) και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει το εκκαθαριστικό του ή της συζύγου.

Ο φορολογικός νόμος επιτρέπει την ξεχωριστή εκκαθάριση καθώς το άρθρο 67 του νόμου 4172/2013 ορίζει ότι «Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου. Ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα εκάστου συζύγου, βεβαιώνεται χωριστά, και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει και δημοσιονομικές προεκτάσεις. Καθολική εφαρμογή του μέτρου του ατομικού εκκαθαριστικού, σημαίνει ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι επιστροφές φόρου. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά, ανέρχονται κάθε χρόνο σε περίπου 750-800 χιλιάδες. Αυτό όμως ο αριθμός –αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% του συνόλου- προκύπτει με βάση τα κοινά εκκαθαριστικά δηλαδή ένα σύνολο περίπου 6,25 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών. Στο σύνολο των 8,8 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών, και ο αριθμός των πιστωτικών εκκαθαριστικών θα είναι μεγαλύτερο και το ποσό της επιστροφής «φουσκωμένο» κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ