Τι θα γίνει με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά;
Στα τέλη Δεκεμβρίου μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ στα τελευταία 5 νησιά του Αιγαίου. Σήμερα είναι μειωμένος κατά 30%.
Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος από την Πρωτοχρονιά του 2019 χάνουν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Ο υψηλός συντελεστής ανεβαίνει από το 19% στο 24%, ο μεσαίος, που υπάγονται βασικά είδη διατροφής, σκαρφαλώνει από το 9% στο 13% κι ο χαμηλός αυξάνεται από το 4% στο 6%.
Πρόσφατα άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για συνέχιση της μάχης του ΦΠΑ, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης μιλώντας σε εφημερίδα δήλωσε ότι «η προσπάθειά μας είναι να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νησιά μας με αυξημένο ΦΠΑ και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα ευοδωθεί».
Όμως εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή από την 1η Ιανουαρίου 2019, στα 5 νησιά:
- Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
- Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά κλπ.
- Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.