Οι τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος – Προς νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων
Η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων επηρέασε τη στατιστική: αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο, ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου και οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα
Αποκαλυπτικά των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι ειδικά σε ότι αφορά στις μεγάλες υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς –φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ- είναι τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Το γεγονός ότι μέσα στον Ιούλιο, προστέθηκαν 206.000 ονόματα στη λίστα των οφειλετών του δημοσίου δεν πέρασαν απαρατήρητο ενώ η αιτία είναι προφανής: Η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Την πρώτη δόση πλήρωσαν οι 7 στους 10 γεγονός που μεταφράστηκε σε μια αύξηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Ενώ η Ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων προειδοποιεί ανοικτά για «βατερλό» ενόψει της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος του μήνα, στην κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, στο «πακέτο» της ΔΕΘ να συμπεριληφθεί μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία θα αφορά στους πάντες, ακόμη και μισθωτούς και συνταξιούχους. Το σύνθημα έχει ήδη βρεθεί: «νέα αρχή, με την επόμενη ημέρα».
Ένα σενάριο είναι η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων που υπάρχει και σήμερα και των οφειλετών χωρίς επαγγελματική ιδιότητα. Αυτό θα συνέβαλε στο να αυξηθούν κατακόρυφα οι αιτήσεις οι οποίες ήδη παρουσιάζουν αυξητική τάση μετά τις πρόσφατες αλλαγές και ειδικά μετά την ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017. Οι δανειστές είχαν αντιδράσει έντονα στην προοπτική να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση είτε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είτε ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα χωρίς ανοικτά βιβλία αλλά αυτό επανεξετάζεται με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχει το μνημόνιο.
Η βεβαίωση της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων –ύψους περίπου 1 δις. ευρώ- είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι οφειλέτες του δημοσίου. Περίπου 206212 άτομα δεν κατάφεραν πληρώσουν εμπρόθεσμα με αποτέλεσμα να προστεθούν στη λίστα των οφειλετών η οποία πλέον αριθμεί 3.933.628 άτομα έναντι 3.727.416 τον Ιούνιο. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ καθώς έφτασαν στα 1.742.903 άτομα από 1.694.042 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός τον Ιούνιο. Όσον αφορά στον αριθμό των φορολογουμένων που έχουν ήδη υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα, αυτοί ανέρχονται σε 1.143.308 άτομα έναντι 1.137.235 τον Ιούνιο με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά έναν ακόμη μήνα, αυτή τη φορά κατά 6.073 άτομα.Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο προς την εφορία, ανήλθε στα 101,704 δις. ευρώ παρουσιάζονταν αύξηση κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο. Το «παλαιό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (δηλαδή αυτό που είχε συσσωρευτεί έως το τέλος του 2017) διαμορφώθηκε στα 96,584 δις. ευρώ (από 96,881 δις. ευρώ τον Ιούνιο) ενώ το νέο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανήλθε στα 5,569 δις. ευρώ έναντι 5,192 δις. ευρώ τον Ιούνιο.
Οι δείκτες συμμόρφωσης της ΑΑΔΕ, εξηγούν τον λόγο για τον οποίο υπήρξε η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των οφειλετών. Εξαιτίας της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι πληρωμές έπρεπε να φτάσουν τον Ιούλιο στα 993,46 εκατ. ευρώ. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε μόλις 690,66 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, εισπράχθηκε το 69,52% του ποσού που βεβαιώθηκε, ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτό των προηγούμενων ετών. Στα νομικά πρόσωπα, το ποσοστό είσπραξης έφτασε στο 91,1% αλλά η «επιτυχία» εξηγείται. Λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης των νομικών προσώπων, οι περισσότερες εταιρείες θα πληρώσουν πρώτη δόση τον Αύγουστο και όχι τον Ιούλιο. Έτσι, το ποσό της βεβαίωσης ήταν μόλις 143,83 δις. ευρώ (ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ) και το ποσό της είσπραξης 131,02 εκατ. ευρώ.
Τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου
Για 5ο συνεχόμενο μήνα συνεχίστηκε η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα με το ποσό να περιορίζεται στα 1,934 δις. ευρώ έναντι 2,018 δις. ευρώ τον Ιούνιο. Απαλλαγμένο από το… άγχος της εξασφάλισης της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το υπουργείο Οικονομικών πάτησε «φρένο» καθώς η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν της τάξεως των 84 εκατ. ευρώ όταν τον Ιούνιο, η μείωση είχε φτάσει στα 371 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, τους επόμενους μήνες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να πατήσουν και πάλι το «γκάζι» καθώς μια από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών –για την οποία θα κρίνεται κατά την διάρκεια των τρίμηνων αξιολογήσεων που θα γίνονται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας- θα είναι και ο συνεχής περιορισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο τον μηδενισμό τους αλλά και τη διατήρηση σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα έως το τέλος του 2017. Αύξηση, από την άλλη, παρατηρήθηκε στις επιστροφές φόρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Λόγω της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων –διαδικασία από την οποία προέκυψε και η ανάγκη κάλυψης των πιστωτικών εκκαθαριστικών- το σύνολο των εκκρεμών επιστροφών φόρου ανήλθε στα 790 εκατ. ευρώ έναντι 706 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Από τα 790 εκατ. ευρώ, τα 560 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην άμεση φορολογία (σ.σ αυξήθηκαν αισθητά σε σχέση με τα 445 εκατ. ευρώ του Ιουνίου) ενώ οι εκκρεμότητες από την έμμεση φορολογία περιορίστηκαν περαιτέρω στα 80 εκατ. ευρώ έναντι 117 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018.
Το άθροισμα εκκρεμών επιστροφών φόρου και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, βγάζει ποσό της τάξεως των 2,724 δις. ευρώ το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο συγκριτικά με τον Ιούνιο.