Αποδείξεις: Με πρόστιμα κινδυνεύουν όσοι δεν χρησιμοποίησαν κάρτα
Στην «τσιμπίδα» της εφορίας θα πιαστούν όσοι δεν χρησιμοποίησαν πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολογήτου όρίου
Το αφορολόγητο από τα εισοδήματα του 2017 συνδέθηκε με τη χρήση πλαστικού χρήματος και τις ηλεκτρονικές πληρωμές και όσοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν το ελάχιστο όριο απαιτούμενων δαπανών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το λογαριασμό του εκκαθαριστικού του 2018.
Ετσι, με τσουχτερά πρόστιμα κινδυνεύουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έπρεπε με βάση το εισόδημά τους να έχουν κάνει συγκεκριμένες αγορές με κάρτες για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο, δεν συμπλήρωσαν το απαιτούμενο ποσό.
Όποιος φορολογούμενος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με κάρτα τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα.
Οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν με τη χρήση πλαστικού χρήματος για να «χτίζεται» το αφορολόγητο ανέρχονται στο 10% του δηλωθέντος εισοδήματος για ύψος εισοδήματος έως 10.000 ευρώ, στο 15% για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 10.001 ευρώ 30.000 ευρώ και στο 20% για το υπερβάλλον εισόδημα και μέχρι ποσού 30.000 ευρώ συνολικά.
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 30.000 ευρώ θα έπρεπε να δαπανήσει το 2017 μέσω καρτών τουλάχιστον το ποσό των 4.000 ευρώ. Αν δαπάνησε 3.000 ευρώ, τότε για τα 1.000 ευρώ που του λείπουν σε δαπάνες με κάρτα θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ. Δηλαδή τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα ή αποδείξεων που του λείπουν.
Οι κωδικοί
Στο έντυπο Ε1 δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050 ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος. Ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένος και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες, οι οποίες ενδεχομένως δεν θα εμφανίζονται.
Όμως χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, δεν συμπλήρωσαν τους κωδικούς 049 και 050 για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο. Υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι
συμπλήρωσαν από μόνοι τους το απαιτούμενο ποσό στην εφορία, για να μην πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο, χωρίς όμως να έχουν κάνει με βάση τα στοιχεία των τραπεζών τις απαραίτητες αγορές.
Επειδή υπάρχουν διαφορές στο ποσό που δηλώθηκε και στο ποσό που έδωσαν στην εφορία οι τράπεζες ξεκινά η διασταύρωση των στοιχείων. Η εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους όπου οι δηλώσεις τους έχουν μεγάλες αποκλείσεις προκειμένου να αποδείξουν ότι έκαναν τις δαπάνες που δήλωσαν με κάρτα.
Από την πλευρά του ο φορολογούμενος για να αποδείξει ότι έκανε τις πληρωμές που δήλωσε με την κάρτα του θα πρέπει να έχει τραπεζικά παραστατικά, όπως για παράδειγμα αποδεικτικό κίνησης της κάρτας, το οποίο πρέπει να λάβει από τραπεζικό κατάστημα μετά από αίτηση και καταβάλλοντας και το σχετικό αντίτιμο. Σε διαφορετική περίπτωση εάν κάποιος κληθεί για έλεγχο και δεν έχει τα απαραίτητα παραστατικά για τις δαπάνες του κινδυνεύει με πρόστιμο από την εφορία.
Η λίστα με τις αποδείξεις
Η λίστα με τις αποδείξεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων : Σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, επισκευές, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, δίδακτρα, ταξί, εισιτήρια, οικιακές συσκευές, δημοτικά τέλη, ποτά, τσιγάρα.