Οδηγός επιβίωσης για τις ρυθμίσεις της εφορίας

Πότε προσφέρονται οι 12 και πότε οι 120 δόσεις – Πώς θα μπουν και οι μισθωτοί στην πλατφόρμα

Οδηγός επιβίωσης για τις ρυθμίσεις της εφορίας

Χαμένοι στις… ρυθμίσεις είναι εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων καθώς από τη μία συνειδητοποιούν ότι οι πολυδιαφημισμένες διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής των χρεών δεν τους αφορούν και από την άλλη υφίστανται το… bulling των ελεγκτικών μηχανισμών όπως αυτό εκδηλώνεται με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις εις χείρα τρίτων.

Τραβώντας τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε μάκρος όσον αφορά στον περίφημο εξωδικαστικό συμβιβασμό και χωρίς να είναι σε θέση να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και εύκολα εφαρμόσιμη λύση στους οφειλέτες ανεξαρτήτως ποσού οφειλής και ιδιότητας, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να δημιουργήσει το απόλυτο αλαλούμ. Οφειλέτες ψάχνουν στα... ψιλά γράμματα των οδηγιών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να εντοπίσουν το «παράθυρο» ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα τους εξασφαλίσει όχι μόνο μεγάλη περίοδο αποπληρωμής του συσσωρευμένου χρέους αλλά και «κούρεμα» του 85% των προσαυξήσεων και του 95% των προστίμων που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν.

Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας των 120 δόσεων –στην οποία κατάφυγαν κατά τα πρώτα δύο 24ωρα περίπου 1900 άτομα- αναδείχτηκαν τα «κενά» αλλά και οι ιδιομορφίες του συστήματος:

  • Η πλατφόρμα των 120 δόσεων άνοιξε μέσα στην εβδομάδα και μπορεί να υποδεχτεί όλες τις αιτήσεις όσων έχουν συσσωρεύσει χρέη προς την εφορία ύψους έως και 50.000 ευρώ. Δεν ισχύει το ίδιο για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς ανάλογα με την επαγγελματική τους ιδιότητα ή το ύψος της οφειλής τους μπορεί να βρουν την ηλεκτρονική πύλη της ρύθμισης κλειστή. Έτσι:
  1. Για τους αγρότες πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Μάιο
  1. Για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (γιατρούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κλπ) η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά τις 19 Μαρτίου
  1. Για τις εμπορικές επιχειρήσεις με χρέη έως και 20.000 ευρώ θα χρειαστεί υπομονή μερικών μηνών για να ανοίξει και γι’ αυτούς η πλατφόρμα
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι ούτως ή άλλως εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων και για τα χρέη προς την εφορία και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μόνο «όπλο» που έχουν στα χέρια τους, είναι η ρύθμιση για τις 12 δόσεις στην οποία επιτρέπεται πλέον η ένταξη όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων αλλά και των βεβαιωμένων υποχρεώσεων. Ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωτών, εισοδηματιών ή συνταξιούχων, μπορούν να τακτοποιηθούν μέσα από την πλατφόρμα των 120 δόσεων μόνο αν η ιδιότητα του μισθωτού συνυπάρχει με αυτή του αυτοαπασχολούμενου. Αρκεί δηλαδή το να υπάρχει ενεργό ένα «μπλοκάκι». Το μπλοκάκι αυτό πρέπει να είναι «ενεργό» πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενώ δεν εξετάζεται το πότε έχει γίνει η έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με χρέη που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αν για παράδειγμα τα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, ο οφειλέτης θα πρέπει να βρει το κεφάλαιο για να περιορίσει το χρέος (εννοείται αυτού που έχει συσσωρευτεί μέχρι τέλος του 2016) στις 49.999 ευρώ πριν υποβάλλει την αίτηση ρύθμισης. Αντίστοιχα θα πρέπει να κάνει με τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν δεν έχει την απαιτούμενη ρευστότητα, η μόνη λύση θα είναι να περιμένει –για αρκετούς μήνες- να υπάρξει ρύθμιση και για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ.
  • Από φορολογούμενο που έχει συσσωρεύσει χρέη και αναγκάστηκε υπό το βάρος τους να διακόψει την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι αρχές ζητούν να «ξανανοίξει» τα βιβλία αν θέλει να έχει δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση. Δηλαδή του ζητούν να φορτωθεί και πάλι το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ και να αρχίσει να φορτώνεται νέες ασφαλιστικές εισφορές –τις οποίες θα πληρώνει έχει δεν έχει κέρδος από τη δουλειά- μόνο και μόνο για να μπορέσει να κάνει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Από τις οδηγίες που δόθηκαν δεν είναι σαφές για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να παραμείνει «ανοικτή» η επαγγελματική δραστηριότητα και μετά την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Φαίνεται ότι αρκεί να υπάρχει ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ