Ο μαθηματικός αλγόριθμος και το «ασανσέρ» των αντικειμενικών αξιών
Τι προβλέπει τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή
Στο παρά πέντε για άλλη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών τρέχει να προλάβει να εκπληρώσει μνημονιακές υποχρεώσεις. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι μια από αυτές και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα χάσει την προθεσμία. Οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων δεν θα είναι έτοιμες στο τέλος του έτους αλλά τους πρώτους μήνες του 2018.
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα συστήνονται 75 επιτροπές στις περιφέρεις όλης της χώρας. Οι επιτροπές αυτές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να δώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Παράλληλα με τις επιτροπές θα τρέχει ο μαθηματικός αλγόριθμος που θα αντλεί στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μισθωτήρια και τις μεταβιβάσεις, όπου θα βγάζει τις δικές του τιμές. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα περίπλοκο σχήμα που θα κληθεί να ξετυλίξει η συντονιστική επιτροπή, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.
Να σημειωθεί πως τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προέρχονται από όλες τις συστημικές τράπεζες και από έρευνες αγοράς που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ορκωτούς εκτιμητές. Οι συναλλαγές από αγοραπωλησίες έχουν ξεκινήσει να δηλώνονται μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει ετοιμάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ συλλέγονται και από συμβολαιογράφους και υποθηκοφυλακεία. Σε σχέση με τα ενοίκια αυτά ήδη δηλώνονται στην εφορία ηλεκτρονικά και ως εκ τούτου η βάση δεδομένων υφίσταται ήδη.
Τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη τρέξει πιλοτικά αναπροσαρμογές τιμών στη βάση των παραπάνω στοιχείων και έχουν παράξει έναν «αλγόριθμο», ο οποίος οδηγεί σε ικανοποιητικές αναθεωρήσεις τιμών που αναπροσαρμόζουν τις αξίες σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.
Αλλά τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από τον αλγόριθμο και τις προαναφερόμενες βάσεις δεδομένων θα «φιλτράρονται» επί τόπου, με τη βοήθεια 1.625 ειδικών.
Αυτό που είναι το πλέον σοβαρό είναι όπως οι νέες αντικειμενικές αξίες απειλούν να βάλουν φωτιά στις λαϊκές γειτονιές σβήνοντας από τον χάρτη τιμές της τάξεως των 600 και των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Σύντομα, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών αλλά και με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, θα οδηγήσει σε ελάχιστη τιμή 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες θα δουν εκτίναξη των φόρων σε ακριβές περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλές θα υπάρξουν μειώσεις που θα αγγίξουν και το 40%.
Οι περιοχές όπου αναμένεται να «πέσουν» οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι το Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι η Κηφισιά και άλλες όπου σήμερα είναι πάνω από τα 4.000 ευρώ.