Πώς θα «χτίσετε» το αφορολόγητο με... POS

Ποιοι εξαιρούνται και τα πρόστιμα

Πώς θα «χτίσετε» το αφορολόγητο με... POS

Δύο μήνες προθεσμία έχουν οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο με «πλαστικό χρήμα» και να μην επιβαρυνθούν με φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.

Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τις ελάχιστες δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικό μέσο προκειμένου να μη χάσουν το αφορολόγητο και πληρώσουν περισσότερο φόρο από αυτόν που τους αναλογεί πραγματικά.

Οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες που θα γίνουν με πλαστικό χρήμα.

Στην περίπτωση που δεν καλύψουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 θα προσαυξηθεί κατά το ποσό που θα προκύψει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου, οι φορολογούμενοι καλό θα είναι να ελέγξουν από τώρα τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με πιστωτικές κάρτες ή χρεωστικές ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Για παράδειγμα: Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.

Για παράδειγμα: Ένας μισθωτός ή συνταξιούχος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει φέτος έως το τέλος του έτους μέσω καρτών τουλάχιστον το ποσό των 2.500 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας μισθωτός με εισόδημα 40.000 θα πρέπει να ξοδέψει φέτος με κάρτα τουλάχιστον το ποσό των 6.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο ηλεκτρονικών αποδείξεων. Ωστόσο μπορούν να έχουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ