Πώς μπορείτε να πληρώσετε τους φόρους σε δόσεις
Τι προσφέρουν οι τράπεζες και το δημόσιο
Την πληρωμή των φόρων μέσω των πιστωτικών καρτών καθώς και των άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες θα επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο των εκκαθαριστικών οι περισσότεροι Έλληνες.
Τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων είναι «βαριά» για τους φορολογούμενους που απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα από ακίνητα λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, μισθωτούς που εισπράττουν εισοδήματα και από «μπλοκάκι», τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 32.000 ευρώ. Αντίθετα κερδισμένοι είναι φέτος οι μισθωτοί με μεσαία εισοδήματα, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οι συστημικές τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Προϋπόθεση είναι η επάρκεια του διαθέσιμου ορίου. Στη βάση αυτή, εν όψει της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, οι τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους να ελέγξουν τα όριά τους και να ζητήσουν εφόσον είναι απαραίτητο την αύξησή τους.
Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε δόσεις με τους εξής τρόπους:
• Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
• Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.
• Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία - υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.
Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως πολλοί φορολογούμενοι πλήρωσαν πέρυσι το φόρο τους με τις κάρτες τους σε πολλές δόσεις. Έτσι, η μέση ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με την εγχώρια νομισματική αρχή, η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω των πιστωτικών.
Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες στο τέλος του περασμένου Μαΐου είχαν διαμορφωθεί στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 4,76 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 και 5,05 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η πτώση δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο των σχετικών υπολοίπων προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή χρονιά διενεργήθηκαν 35 συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα έναντι 28 το 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 25%. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση στη μέση ετήσια αξία συναλλαγών ανά χρεωστική, η οποία διαμορφώθηκε το 2016 χαμηλότερα κατά 3% σε σχέση με το 2015, στα 4.066 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών σε περισσότερες συναλλαγές μικρότερης αξίας.