Οι "καυτοί" φάκελοι της εφορίας που κινδυνεύουν με παραγραφή
Εφόσον δεν υπάρξει νέα νομοθετικήρύθμιση άμεσα, παραγράφονται:
Α) υποθέσεις, για τις οποίες έχουν αποσταλεί στοιχεία σε ελληνική δικαστική,φορολογική, ελεγκτική ή άλλη αρχή από άλλα κράτη μέλη της Ε. Ε. ή τρίτες χώρες, ήεκκρεμεί, κατόπιν αιτήματος των ανωτέρω ελληνικών αρχών η αποστολή στοιχείων,και
Β) υποθέσεις, φορολογούμενων που έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος καιεκκαθαριστικές ΦΠΑ, και δεν είναι ήδη ελεγχόμενοι με υποθέσεις σε πλαστά ήεικονικά ή κατασχεθέντα και μέχρι την 31-12-2015 δεν θα έχουν εκδοθεί εντολέςελέγχου ή έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης.
Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι περιπτώσεις πλαστών, εικονικών, νοθευμένωνφορολογικών στοιχείων, εφόσον μέχρι το τέλος του 2015 δεν έχουν ήδη εκδοθεί καικοινοποιηθεί οι οικείες αποφάσεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. ή δεν έχουν επιδοθείεκθέσεις κατάσχεσης ανεπίσημων βιβλίων και στοιχείων, ή δεν εκκρεμούν υποθέσειςτους ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων ή του ΣτΕ παραγράφονται και οιφοροφυγάδες τη γλιτώνουν…
ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ηδη ο ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Δάνης, χτύπησε«καμπανάκι» για εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιων υποθέσεων φοροδιαφυγής που θαπαραγραφούν στο τέλος του έτους, με εσωτερικό εμπιστευτικό και εξαιρετικά επείγονσημείωμα, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2015.
Στην επιστολή του, που απευθύνεται στους κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και ΤρύφωναΑλεξιάδη με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης καιτον Υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς ΠαναγιώτηΝικολούδη, ο κ. Δάνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στηνταυτοποίηση μερικών εκατομμυρίων ΑΦΜ από τις υπό έλεγχο λίστες πουπεριλαμβάνουν:
- Δεδομένα από 65 CD με αναλυτικές κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το2000 μέχρι το 2012 με συναλλαγές ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των300.000€ και 100.000€ αντίστοιχα.
- Τη λίστα Λαγκάρντ με ταυτοποιημένα 1.727 ΑΦΜ
- Τη λίστα εμβασμάτων με 54.246 ΑΦΜ.
- Τη λίστα της Αρχής του ν.3691/2008 με 5.157 ΑΦΜ
- Τη λίστα Λονδίνου των 306 προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία εκεί.
Τα χρόνια της κρίσης, οι μεσίτες εκτιμούν ότι «έφυγε» για τη Βρετανικήπρωτεύουσα περίπου 1,5 δις ευρώ. Τα στοιχεία λένε ότι από το 2009 μέχρισήμερα, έχουν αγοραστεί σπίτια αξίας από 300 χιλιάδες ευρώ και πάνω, αλλά καιπολυτελείς βίλες από 3 έως και 20 εκατ. Ευρώ. Μεταξύ των αγοραστών,περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, τραπεζίτες, αθλητές, δικηγόροι και άλλοι,σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι βρετανικέςοικονομικές υπηρεσίες. Μάλιστα οι ξένοι μεσίτες αναφέρουν ότι το μεγάλο«μπαμ» έγινε την διετία 2010-2012 και πως το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο πουοι κτηματομεσίτες τους χαρακτήριζαν ως «cash Greeks» δηλαδή οι Έλληνες με ταμετρητά στην τσέπη. Το 2010, μετά τις εκλογές οι Ελληνες φέρεται να επένδυσανπερί τα 295 εκατ. ευρώ στη λονδρέζικη κτηματαγορά.
Το 2011 οι αγορέςακινήτων άγγιξαν τα 250 εκατ. ευρώ και το 2012 εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 300εκατ. Ευρώ.
- Τη λίστα Λουξεμβούργου με τα επιπλέον 38 ονόματα που λείπουν από τη λίσταΛαγκάρντ και Εισαγγελικές παραγγελίες που αφορούν πλήθος φυσικών καινομικών προσώπων για τα οποία γίνονται έλεγχοι βάσει του Πόθεν Έσχες.
- Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 100 Έλληνες μεπανάκριβα σκάφη ελλιμενισμένα στην Ολλανδία που ελέγχονται για φοροδιαφυγήκαθώς δεν τα εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις, όπως προκύπτει απότις διασταυρώσεις στοιχείων της σχετικής λίστας που έχει στα χέρια του τοΣΔΟΕ.
Απώλεια πολλών εκατομμυρίων για τα ταμεία
Συνολικά, κατά τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Δάνη, εκκρεμούν 37.507υποθέσεις μείζονος σημασίας και 2.539 εισαγγελικές παραγγελίες τις οποίες έχουναναλάβει 421 ελεγκτές οι οποίοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν πάνω από 10περιπτώσεις το χρόνο. Όλα αυτά δημιουργούν έντονο κίνδυνο να παραγραφεί μεγάλομέρος των υποθέσεων αυτών στο τέλος του 2015 και να κάνουν «φτερά» εκατοντάδεςεκατομμύρια που θα έμπαιναν στα άδεια ταμεία του Κράτους.
Συγκεκριμένα, βάση των εκτιμήσεων που έχουν γίνει, από τον έλεγχο όλων αυτώντων λιστών θα μπορούσαν να εισπραχθούν πάνω από 700 εκ. ευρώ. Ενδεικτικό είναιότι πριν αναλάβει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου που έχειπάρει ήδη όλες τις λίστες κάνοντας διασταυρώσεις των στοιχείων πουπεριλαμβάνονται σε αυτές, τα έσοδα έφτασαν τα 200.000.000 ευρώ από τα«πρόστιμα» των καταθετών που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό από το 2000 έως το2012. Όπως προέκυψε, την εν λόγω περίοδο, «ταξίδεψαν» 24.710 εμβάσματα, ύψους9 δις ευρώ, και μέχρι ώρας έχουν ελεγχθεί λιγότερα από 3000…
Σε αυτά προστίθενται και τα εκατοντάδες εμβάσματα, που βάση των εκτιμήσεωνξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ, και έφυγαν από τον Φλεβάρη του 2015 μέχρι την επιβολήτων capital controls...
πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας