Θα ταξιδέψεις στα νησιά; Δες τι σε περιμένει
Φαίνεται πάντως ότι θα υπάρξουν επιβαρύνσεις και μάλιστα μεγάλες καθώς ο νέος ΦΠΑ είναι πολύ πιθανό ότι θα ανεβάσει τις τιμές σε όλα τα είδη ακόμη και στα λεγόμενα πρώτης ανάγκης. Από την άλλη, ανοικτό είναι να υπάρξουν αλλαγές και όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές.
Όλα τα σενάρια που παραμένουν στο τραπέζι λίγο πριν βγουν στον αέρα τα όσα διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με τους δανειστές έχουν ως εξής:
Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ
Οι νησιώτες έχουν διπλή ανησυχία. Πρώτον τους ενδιαφέρει το τι μέλλει γενέσθαι με τους γενικούς συντελεστές ΦΠΑ καθώς άλλα προτείνει η ελληνική πλευρά και άλλα ζητούν οι δανειστές. Και 2ον και κυριότερο: τους ενδιαφέρει το αν θα διατηρηθεί ή όχι η έκπτωση του 30% που ισχύει σήμερα.
Ως προς το πρώτο ζήτημα, η αγωνία είναι κοινή για όλους. Από τη μια υπάρχει η ελληνική πρόταση των τριών συντελεστών: 6% για φάρμακα (ενδεχομένως και βιβλία), 11% για τρόφιμα (ενδεχομένως και ΔΕΗ) και 23% για όλα τα υπόλοιπα. Οι δανειστές δεν θέλουν τον υπερχαμηλό συντελεστή και ζητούν δύο: 11% για λίγα προϊόντα και 23% για (σχεδόν) όλα. Προφανώς το 2ο σενάριο είναι χειρότερο από το πρώτο καθώς μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων κατά τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι ενός δις. ευρώ που ισχύει με βάση το ελληνικό σενάριο..
Όσον αφορά στην έκπτωση των νησιών, αυτή φαίνεται να οδεύει προς κατάργηση. Το πιο πιθανό είναι ότι σε όλες τις νησιωτικές περιοχές θα ισχύσουν οι συντελεστές που θα ισχύσουν και σε όλη την υπόλοιπη Επικράτεια ενώ υπάρχει μόνο ένα ενδεχόμενο να θεσπιστεί μια μορφή «έκπτωσης φόρου» για τους μόνιμους κατοίκους των μικρών νησιών (πχ με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους) ως αντιστάθμισμα για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Αν υποτεθεί ότι υπερισχύσει το ελληνικό σενάριο που θέλει τους συντελεστές του ΦΠΑ να διαμορφώνονται στο 6% (μόνο για φάρμακα και ενδεχομένως βιβλία) στο 11% (για τρόφιμα και ρεύμα) και στο 23% (για όλα τα υπόλοιπα) τότε οι νησιώτες θα δουν μεγάλες ανατιμήσεις:
1. Σε όλα τα προϊόντα και στις υπηρεσίες του κανονικού συντελεστή καθώς σε αυτά ο ΦΠΑ θα αυξηθεί ακόμη και κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες
2. Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς αυτά φαίνεται και να αλλάζουν συντελεστή (σήμερα είναι στο 13% για ολόκληρη τη χώρα ενώ είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να μετατοπιστούν στο 23%) και να χάνουν την έκπτωση. Σήμερα, τα εισιτήρια για τους νησιώτες έχουν ΦΠΑ 9%.
3. Σε αρκετά είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρεύμα κλπ) τα οποία από το 9% που είναι σήμερα θα ανέβουν στο 11%
Αν περάσει η πρόταση των δανειστών με τους δύο συντελεστές, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.
Οι συναλλαγές με κάρτα
Το σενάριο κάποιες συναλλαγές να γίνουν υποχρεωτικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) παραμένει ανοικτό. Τουλάχιστον αυτό έλεγε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, το οποίο βέβαια είναι δύσκολο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη καθώς τα νησιά είναι απροετοίμαστα και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν καν συσκευές ανάγνωσης καρτών τότε για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται υποχρεωτικά κάρτα.
Πότε θα γίνουν όλα αυτά;
Το πότε είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα αλλά δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αυτή τη στιγμή. Πολύ απλά διότι οι δανειστές πιέζουν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ να ισχύσουν εδώ και τώρα ώστε να μην πάει χαμένη η φετινή τουριστική σεζόν ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να μεταθέσει το θέμα για το φθινόπωρο. Όσον αφορά στις υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτα, η φετινή θερινή σεζόν θα πρέπει να θεωρείται ήδη χαμένη.