Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει φέτος – Πώς διαμορφώνεται η φορο-έκπτωση

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει φέτος – Πώς διαμορφώνεται η φορο-έκπτωση

Έτοιμες από τον Μάρτιο οι φορολογικές δηλώσεις για 1,4 εκατ. φορολογούμενους

Όλες τις αλλαγές σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις και ποιες είναι οι παρεμβάσεις που προχωρά το υπουργείο Οικονομικών το προσεχές διάστημα, περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, το βασικό είναι ότι θα υπάρχει συγκεκριμένο προκαθορισμένο χρονικό περιθώριο, προκειμένου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να τις υποβάλλουν.

«Η διαδικασία ξεκινάει στις 15 Μαρτίου και τελειώνει στις 15 Ιουλίου χωρίς καμία παράταση. Αυτό είναι νομοθετημένο και οι προθεσμίες που ανέφερα είναι ουσιαστικά νόμος του κράτους. Για να το καταφέρουμε και για να μην φτάνουμε τελευταία στιγμή, οι δημόσιοι οργανισμοί, για παράδειγμα, να αναρτούν τα απαραίτητα για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων στοιχεία την τελευταία στιγμή κάναμε το εξής. Εδώ και αρκετό καιρό τρέξαμε μία διαδικασία προκειμένου όλοι οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς, είναι 1.250 τον αριθμό, που στέλνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ για να προσυμπληρωθούν τα κομμάτια των φορολογικών δηλώσεων εγγράφηκαν σε ένα ειδικό μητρώο και τώρα είναι η διαδικασία που θα αρχίσουν να στέλνουν τα στοιχεία προς την ΑΑΔΕ για να συμπληρωθούν οι δηλώσεις. Στη συνέχεια, 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει η υποβολή των υπόλοιπων στοιχείων από τους πολίτες έως τις 15 Ιουλίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Δίνουμε δηλαδή τέσσερις μήνες περιθώριο στους πολίτες και εκτός αυτού κάνουμε και κάτι ακόμα, μια νέα καινοτομία. Όσο νωρίτερα υποβάλεις τη φορολογική σου δήλωση, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση θα έχεις στον φόρο που θα καταβάλεις έως την 31η Ιουλίου εφάπαξ. Δηλαδή, εάν υποβάλλεις την φορολογική σου δήλωση από τις 15 Μαρτίου μέχρι τέλη Απριλίου, τότε εκεί θα πάρεις 4% έκπτωση. Εάν υποβάλλεις από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα είναι 3% έκπτωση και από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τέλος Ιουλίου θα είναι 2%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θεωρούμε ότι φέτος, έτσι όπως έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως, τα λάθη ή οι παραλείψεις που θα προκύψουν θα είναι αρκετά λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν» επισήμανε ο κ. Τσάπαλος, ενώ τόνισε πως οι περίπου 1 με 1,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας που θα δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις θα έχουν ένα χρονικό περιθώριο αρκετών ημερών προκειμένου να υποβάλουν την οριστικοποίηση της δήλωσής τους, να κάνουν κάποιες αλλαγές με τον λογιστή τους ή μόνοι τους να κάνουν διορθώσεις αν κρίνουν ότι υπάρχει κάποιο λάθος, χωρίς να υπάρχει κάποιο πέναλτι σε αυτούς. Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών εφόσον υπάρξουν προβλήματα.

«Υπάρχουν δύο επιλογές. ‘Η κάνουμε από μόνοι μας την υποβολή, πατάμε το κουμπί της οριστικοποίησης ή αφήνουμε να παρέλθει ο χρόνος και θα γίνει αυτόματη οριστικοποίηση στο τέλος της καταληκτικής ημερομηνίας που είναι η 15η Ιουλίου» συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

Σε σχέση με τα δάνεια που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε ότι έρχεται παρέμβαση από το υπουργείο, που θα είναι δίκαιη και ισορροπημένη.

«Πάρα πολύ σημαντικό θέμα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Υπολογίζουμε γύρω στα 60.000 δάνεια να είναι αυτά, όπου αν σκεφτούμε ότι αφορά οικογένειες αλλά και ανθρώπους που έχουν μπει ως εγγυητές, μιλάμε για πάνω από 200 με 250 χιλιάδες συμπολίτες μας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αγωνιούν για το ζήτημα αυτό του ελβετικού φράγκου. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ευρωπαϊκές πρακτικές αλλά και τις αποφάσεις άλλων κυβερνήσεων. Κοιτάμε το πραγματικό πρόβλημα ποιο είναι. Και θα έρθουμε με μία παρέμβαση που είναι ζήτημα χρόνου να ανακοινωθεί. Θέλουμε λίγο υπομονή ακόμα ως προς αυτό, προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, θέλω να τονίσω το εξής. Αυτό το οποίο θα παρουσιαστεί θα είναι ένα δίκαιο και ισορροπημένο μέτρο. Μία δίκαιη και ισορροπημένη παρέμβαση που θα λαμβάνει υπόψιν και την αδυναμία πολλών εκ των συμπολιτών μας να αντεπεξέλθουν σε αυτό που είπα αλλά και το να υπάρχει και μία δικαιοσύνη μεταξύ των δανειοληπτών οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους, είτε τα έχουν σε ελβετικό φράγκο, είτε όχι. Άρα πρέπει να είναι μια ισορροπημένη παρέμβαση που δε θα δημιουργεί αδικίες σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους και όχι μόνο» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος.

Σχετικά με τις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και τους υπαλλήλους που έχουν προσωπική διαφορά, ο κ. Τσάπαλος, σημειώνοντας πως αφορά περίπου 35 με 40 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, εξήγησε πως αυτό το ποσό το οποίο εγγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του δημοσίου υπαλλήλου και μπορεί να είναι 100, 200, 300 ευρώ, ουσιαστικά εάν δεν υπάρξει παρέμβαση εμποδίζει τον δημόσιο υπάλληλο από το να λάβει μελλοντικές αυξήσεις το 2024. Αυτός που είναι ο λόγος που το υπουργείο ετοιμάζει ρύθμιση.

«Στις αρχές δώσαμε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τις αυξήσεις που ανακοινώσαμε χωρίς να λάβουμε υπόψη το θέμα της προσωπικής τους διαφοράς. Τώρα, από εδώ και στο εξής, ψάχνουμε να βρούμε μια μόνιμη λύση, ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν στο μέλλον να επωφελούνται και αυτοί των όποιων αυξήσεων προκύψουν, που θα υπάρχουν αυξήσεις, αρχής γενομένης από αρχές Απριλίου που θα αυξηθεί ο εισαγωγικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων γιατί συνδέεται με τον κατώτατο του ιδιωτικού και θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων. Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια διαδικασία αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις και προφανώς θα υπάρξει και η αντίστοιχη ρύθμιση που θα ικανοποιεί αυτή τη λογική που σας περιέγραψα. Λίγο υπομονή» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος.

Ερωτηθείς, τέλος, για ένα δημοσίευμα που αναφερόταν σε κυβερνητικές σκέψεις για επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο, ο κ. Τσάπαλος αντέτεινε πως οι σκέψεις του Υπ. Οικονομικών είναι οι εξής δύο επί του παρόντος.

«Η πρώτη σκέψη είναι να εκτελεστεί στο ακέραιο ο κρατικός προϋπολογισμός. Είναι στην αρχή του έτους, βρισκόμαστε σε μία αβέβαιη όσον αφορά τα εξωτερικά μας ζητήματα εποχή, όπου πρέπει να προσέχουμε και το τελευταίο ευρώ, το οποίο είτε δαπανούμε είτε εξοικονομούμε και παραλλήλως θα πρέπει να δώσουμε τεράστια έμφαση στο κομμάτι της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Έχουμε πει ότι τα όποια έσοδα προκύψουν από την εντόπιση της φοροδιαφυγής θα τα δώσουμε πρωτίστως στη μείωση περαιτέρω των φόρων, είτε αυτό θεωρείται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, είτε η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή το να δούμε τις κλίμακες τις φορολογικές ειδικά για τη μεσαία τάξη. Αυτές είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών και με βάση αυτές πορευόμαστε» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τσάπαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ