Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι φορολογούμενοι μπορεί να χρεωθούν με επιπλέον φόρο 22%

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι φορολογούμενοι μπορεί να χρεωθούν με επιπλέον φόρο 22%

Οι τρεις προθεσμίες για έξι υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του 2023

Με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς που θα προκύψει και δεν έχει καλυφθεί θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που δεν κατόρθωσαν το 2023 να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος – που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων – πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους ηλεκτρονικές δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Έπειτα από τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησής τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει πλέον να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις για αγορές με ηλεκτρικά μέσα πληρωμής.

Έως τα τέλη 2023 θα πρέπει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι φοροδιαφεύγουν, να σπεύσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εμφανίσουν αυξημένα τα πραγματικά τους εισοδήματα – κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν με το ελάχιστο εισόδημα που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών και το βασικότερο να μην βρεθούν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν το 2024 – για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 – θα πρέπει να δηλώσουν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο.

ΕΝΦΙΑ – Φόρος εισοδήματος

Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ στις πρώτες 7 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής. Τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση. Σε περίπτωση που κάποιος παραλείψει θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Από την άλλη συνεχίζουν να τρέχουν και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση για όσους δεν επέλεξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%, ενώ η τελευταία δόση όπως και αυτή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Έως τις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν και δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Γονικές παροχές

Παράλληλα έως τα τέλη του 2023 όσοι πολίτες έχουν προχωρήσει σε δαπάνες ή αγορές που δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν από τα φετινά ή εισοδήματα προηγούμενων ετών ή δεν μπορούν να καλύψουν μία σειρά τεκμηρίων θα πρέπει να λάβουν μία δωρεά ή γονική παροχή. Για να αναγνωριστούν όμως οι δωρεές χρηματικών ποσών θα πρέπει αυτές να γίνουν μέσω τραπεζών και να δηλωθούν στην Εφορία, ενώ τα ποσά των δωρεών και γονικών παροχών αποτελούν τεκμήριο για τον δωρητή.

Τεκμήρια

Στην περίπτωση που κάποιος έχει εισοδήματα παρελθόντων ετών που μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια δεν χρειάζεται να κάνει κάτι έως το τέλος του έτους. Θα συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης του 2024 (εισοδήματα 2023) για την «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20, 30 ή και περισσότερα χρόνια, εφόσον βέβαια έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Σε περίπτωση που εντός του 2023 έχει πωλήσει ο φορολογούμενος κάποιο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει το παραστατικό για να το αναφέρει στη φορολογική δήλωση του 2024 καθώς και αυτό το ποσό μπορεί να καλύψει τεκμαρτές δαπάνες και πόθεν έσχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ