διαΝΕΟσις: Ταιριάζει ο Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής στην Ελλάδα;
Τα υπέρ και τα κατά ενός flat tax, καθώς και το αν αυτός ταιριάζει στο ελληνικό πλαίσιο.
Τι είναι ακριβώς η γραμμική φορολόγηση και τι διαφορετικό συνεπάγεται από το υφιστάμενο –και καθιερωμένο όσον αφορά στο εισόδημα– σύστημα της κλιμακωτής φορολόγησης; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών συστημάτων; Υπάρχουν γκρίζες ζώνες;
Στο νέο άρθρο που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών και ο Ηλίας Βαλεντής, Research Analyst από τη διαΝΕΟσις αναλύουν τα εναλλακτικά φορολογικά συστήματα, τα υπέρ, τα κατά και τους στόχους της φορολογικής πολιτικής.
"Τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί στον ελληνικό δημόσιο διάλογο, εξαιτίας και των πρόσφατων εκλογών, το ζήτημα ενός εναλλακτικού συστήματος φορολόγησης του εισοδήματος από εργασία με έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή, το λεγόμενο 'γραμμικό σύστημα' ή αλλιώς 'flat tax'", γράφει το άρθρο.
"Τα επιχειρήματα υπέρ ενός τέτοιου συστήματος φορολόγησης είναι πράγματι αρκετά ισχυρά, ιδιαίτερα σε ένα πλαίσιο αδύναμου φοροεισπρακτικού μηχανισμού όπως αυτού της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, στα οικονομικά δεν υπάρχει πανάκεια και κάθε οικονομική πολιτική συνιστά ένα προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των επιδιωκόμενων πλεονεκτημάτων και των αναπόφευκτων μειονεκτημάτων της. Ο flat tax δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα και το ερώτημα το οποίο προκύπτει τελικά είναι αν αυτός ταιριάζει στο οικονομικό μοντέλο της χώρας μας και στα ζητούμενα της ελληνικής κοινωνίας".
Στο νέο άρθρο οι συγγραφείς αναλύουν διεξοδικά τους παράγοντες και τις συνθήκες που συνδέονται με ένα αποδοτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και εξειδικεύουν τις επιπτώσεις των εναλλακτικών επιλογών στην περίπτωση της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων καταλήγουν ότι "οποιαδήποτε κατάταξη των διάφορων εναλλακτικών φορολογικών συστημάτων σε μια κλίμακα δικαιοσύνης, από το πιο άδικο προς το πιο δίκαιο, απαιτεί έναν πολύ συγκεκριμένο προσδιορισμό του τι είναι δίκαιο για ένα φορολογικό σύστημα και τι είναι άδικο, ο οποίος αναπόφευκτα αποτελεί το αποτέλεσμα μιας καθαρά αξιολογικής κρίσης".
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ.