Στο 10,5% η αύξηση των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων - Υπογράφηκε η νέα Κλαδική Σύμβαση
Στη νέα Κλαδική Σύμβαση καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ προστίθενται και δύο ακόμα ειδικότητες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) υπέγραψε σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για τα επόμενα 2 έτη.
Στη νέα Κλαδική Σύμβαση καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ προστίθενται και δύο ακόμα ειδικότητες.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:
Αύξηση και στις 4 κατηγορίες που προβλέπονται στην ΣΣΕ συνολικά για τα 2 έτη 10,5%, 5,5% από 1η Ιανουαρίου 2023 και 5% από 1η Ιανουαρίου 2024.
«Ουσιαστικά», σχολιάζει η ΠΟΕΕΤ, «με τις αυξήσεις αυτές αποκαθιστούμε τις μισθολογικές απώλειες από την εποχή των μνημονίων».
- Ένταξη των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικά) στους όρους αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
- Ένταξη 2 νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση, αυτή του «αποθηκάριου» στην κατηγορία Α΄ και αυτή του «κόπτη κρεάτων» στην κατηγόρια Β.
- Διατήρηση όλων των θεσμικών όρων και επιδομάτων που προβλέπονται από παλαιότερες συλλογικές ρυθμίσεις.
- Επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση η επαναπρόσληψη του προσωπικού από τις 15 Μαΐου και όχι από 10 Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει 1 μήνας παραπάνω εργασία, 1 μήνας παραπάνω εισόδημα και ένσημα για τους εποχικά εργαζόμενους.
- Τέλος οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και κατηγορίας έως 3 αστέρια θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
«Η παράμετρος αυτή», σχολιάζει η ΠΟΕΕΤ, «κρίνεται στο τέλος θετική καθώς σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό».
Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΕΤ ξεκαθαρίζει πως, «δεν προβλέπετε στην ΣΣΕ ούτε μία ώρα εργασίας χωρίς αμοιβή».
Και καταλήγει: «Τώρα είναι η σειρά την Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει ΑΜΕΣΑ την ΚΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτική ώστε να μην περάσει ούτε 1 ημέρα χωρίς ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας».