Το σενάριο για 3η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο ίδιο 12μηνο – Τι σημαίνει στην πράξη
Σενάριο επίσπευσης της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού ώστε η 3η κατά σειρά αναπροσαρμογή του μέσα σε ένα 12μηνο, να γίνει από την 1/1/2023 επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει ότι αντί η πολύμηνη διαδικασία να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 ώστε η επόμενη αύξηση να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος, να ξεκινήσει από το φθινόπωρο ώστε από την 1/1/2023 οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό να δουν νέα αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.
Ως προς το ποσοστό της αύξησης, προφανώς και κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν θα δεσμευτεί από τώρα καθώς η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προϋποθέτει μια ολόκληρη διαδικασία που λαμβάνει υπόψη της τη μεταβολή του ΑΕπ, την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας, τον πληθωρισμό αλλά και τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού η υλοποίηση ενός…ονείρου που κρατά από τις αρχές τις μνημονιακής περιόδου: δηλαδή η επαναφορά του κατώτατου στα προ μνημονίων επίπεδα δηλαδή στα επίπεδα των 750 ευρώ και πάνω. Για να συμβεί αυτό, μας χωρίζει μια αύξηση της τάξεως του 5-6%. Δεν είναι εξωφρενική αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 θα κλείσει πάνω από το 7-8% και ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών και το 2023. Επίσης, υπάρχει και ο παράγοντας μεταβολή του ΑΕπ καθώς τουλάχιστον για φέτος, υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το +3% που προβλέπεται.
Τα μακροοικονομικά δεδομένα ενδεχομένως ελάχιστα αφορούν στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το τι θα γίνει με τις καθαρές αποδοχές τους από την 1/1/2023 εφόσον προχωρήσει ένα σενάριο αναπροσαρμογής της τάξεως του 5-6%. Σε μια τέτοια περίπτωση. Το εργαλείο υπολογισμού κάνει όλες τις απαραίτητες πράξεις. Υπολογίζει τον νέο ονομαστικό μισθό, τις κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και καταλήγει στην καθαρή μηνιαία μεταβολή που ενδιαφέρει τον εργαζόμενο αλλά και στην συνολική μεικτή αύξηση που ενδιαφέρει τον εργοδότη.