ΕΑΒ και ΓΣΕΕ καταγγέλλουν το Υπ.Οικονομικών για «διόρθωση» της ΣΣΕ
Η αρχική μορφή της συμφωνίας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και το Σωματείο των Εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας(ΕΑΒ), μαζί με τη ΓΣΕΕ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για παραποίηση της σύμβασης εργασίας που υπέγραψε η Διοίκηση της ΕΑΒ με τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Ειδικότερα,όπως ανέφερε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Δημήτρης Τσόκας, επί ενάμιση χρόνο το σωματείο των εργαζομένων της ΕΑΒ με τη διορισμένη διοίκηση της εταιρείας, συζητούσαν για τη συλλογική σύμβαση και κατέληξαν σε συμφωνία ,υπογράφοντας την. Ωστόσο,όπως υποστηρίζει ο κ.Τσόκας η κυβέρνηση παίρνει τη σύμβαση και δια του κ.Τσακαλώτου και του κ.Χουλιαράκη "και τη διορθώνουν με μπακάλικο τρόπο,με ένα στυλό χειρόγραφα και γράφουν τι θα έπρεπε να γράφει.Την επιστρέφουν και την ανεβάζουν στην Εργάνη υπογεγραμμένη".
Η σύμβαση των δύο μερών υπεγράφη στις 12-10-2017, ενώ όταν επεστράφη στους εργαζόμενους στις 25-05-2018 είχε ήδη ανέβει στο ΕΡΓΑΝΗ "διορθωμένη" όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι από τις 10-11 -2017 είχε ζητήσει συνάντηση με την κ.Αχτσιόγλου για να συζητηθεί το θέμα. Επίσης,"ζητήσαμε να δούμε τον υπουργό Οικονομικών.Αρνήθηκε.Ζητήσαμε νέα συνάντηση με ήπιας μορφής διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών και πάλι δεν δέχτηκε".
Το μόνο που έγινε όπως ανέφεραν ήταν μια Τριμερής με το υπουργείο Εργασίας το οποίο κατέληξε λέγοντας "κατά το πέρας των τοποθετήσεων των μερών το υπουργείο αναφορικά με το κείμενο που αναρτήθηκε στο ΕΡΓΑΝΗ έπραξε σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 1876.Θέση που θα επανεξεταστεί με δεδομένο το πρωτότυπο κείμενο της αρμόδιας υπηρεσίας και το υπουργείο δεν δύναται να επέμβει στη συλλογική αυτονομία των μερών" σύμφωνα με την Ομοσπονδία.Όπως υποστηρίζεται όλο το διάστημα μέχρι τις 25-05-2018 γινόντουσαν συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες με νέες αιτήσεις για συνάντηση με την υπουργό Εργασίας αλλά τίποτα δεν έγινε.
Σύμφωνα με το έγγραφο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους η αρχική μορφή της συμφωνίας ήταν η εξής:
"Η Σύμβαση αυτή ,συμπληρώνει και σε καμία περίπτωση δεν καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώθηκαν με τις προηγούμενες ΣΣΕ,Ειδικά Πρακτικά Συμφωνίας και την πρακτική της εταιρείας όπως εγγράφως έχει διατυπωθεί".
Έπειτα από την "παρέμβαση" του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και με την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου,όπως καταγγέλλεται διαμορφώθηκε ως εξής:
"Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων,εκτός των ρυθμίσεων που ρητά αναφέρονται στο επισυναπτόμενο παράρτημα,το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας,εκτός εάν τα αναφερόμενα θέματα έχουν ρυθμιστεί με νεότερες διατάξεις νόμων".
Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο μια πρωτοφανή και ωμή παρέμβαση με έναν πραξικοπηματικό τρόπο στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον και έγινε λόγος για αυταρχική διάθεση εις βάρος των εργαζομένων και της επιχείρησης.
Ο Νίκος Κιουτσούκης γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ μίλησε για καθεστωτική νοοτροπία και δήλωσε ότι "είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος που σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών και αντί να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο,διαγράφονται άρθρα της σύμβασης και προστίθεται ακροτελεύτιο άρθρο στη λογική που έχει ο υπουργός ή και η κυβέρνηση.Αυτό σημαίνει παραποίηση δημοσίου εγγράφου και αυτή η παραποίηση δεν μπορεί να παραμείνει στην αφάνεια".
Από τη μεριά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Θανάσης Δανούσης σχολίασε ότι αν αυτό συμβαίνει σε μια επιχείρηση του δημοσίου "φανταστείτε τι θα συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα και αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επαναφέρει την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις ή αν παίζουν με τις τελευταίες δηλώσεις τους οι υπουργοί της ένα παιχνίδι εντυπώσεων".
Τέλος,οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν ότι ζητούν η σύμβαση να ισχύσει ως έχει διότι είναι προιόν μεγάλης διαβούλευσης,τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα όπως μπορούν έχοντας ήδη προχωρήσει σε αγωγή και υποστήριξαν ότι έχουν τη στήριξη των Ευρωπαικών Συνδικάτων.