Αλλαγές στο Εργασιακό - Τι θα γίνει με κατώτατο, απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις

Αλλαγές στο Εργασιακό - Τι θα γίνει με κατώτατο, απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις
Ξεκινάει στις 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες η διαπραγμάτευση, σε τεχνικό επίπεδο, της κυβέρνησης και των Θεσμών για τις αλλαγές που θα γίνουν στα εργασιακά (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις, συμβάσεις εργασίας και απεργιακός νόμος).

Σε εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών, πρόεδρος της εννεαμελούς Επιτροπής των ξένων (πλην... ενός Ελληνα, του Γιάννη Κουκιάδη) εμπειρογνωμόνων που θα εισηγηθούν τις αλλαγές, ορίστηκε ο 62χρονος Ολλανδός καθηγητής των Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ, Jan Van Ours, πρόεδρος της Ενωσης των Ευρωπαίων «εργατολόγων» την περίοδο 2011 - 2014 με πλούσιο ερευνητικό έργο στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Ο Ολλανδός καθηγητής θα αναλάβει να συντονίσει τους τέσσερις (υποδειχθέντες από τους Θεσμούς) + τέσσερις (από την ελληνική κυβέρνηση) εμπειρογνώμονες και να υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τα τρία, δηλαδή, «αγκάθια» τόσο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και για τη σημερινή, η οποία έχει δεσμευτεί να τα ευθυγραμμίσει «με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.».

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

Η συγκριτική ανάλυση θα γίνει με βάση δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οι οποίες έχουν γίνει και αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα αλλά και τις αποκλίσεις του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου, πριν και μετά τα Μνημόνια σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται διεθνώς. Ενδεικτικά στο «μικροσκόπιο» θα μπουν:

Ο κατώτατος μισθός που αποτελούσε για δεκαετίες αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ), μειώθηκε με νόμο το 2012 κατά 22% έως 32%, από τα 751 ευρώ στα 586,08 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο, κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά.), χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες (που έχουν διατηρηθεί «παγωμένες» αλλά παραμένουν στο στόχαστρο) και το επίδομα γάμου.

Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις δεσμεύουν πλέον μόνο τα μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που τις υπογράφουν (δηλαδή δεν κηρύσσονται υποχρεωτικές για όλους) ενώ οι επιχειρησιακές μπορούν να αποκλίνουν έχοντας ως «πάτωμα» ασφαλείας το νομοθετημένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο και τα 4 επιδόματα που προβλέπει η νομοθεσία (ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας). Με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, ωστόσο, έχει διατηρηθεί, με βάση τη ρήτρα ευνοϊκότερης ρύθμισης, κατόπιν συμφωνιών εργαζόμενου - εργοδότη, και σειρά άλλων επιδομάτων.

Το υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις που διατηρείται στην Ελλάδα (διοικητικός έλεγχος υπάρχει μόνο στην Ολλανδία). Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει αφήσει «ανοικτό» το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας αντί του υπουργού, διαπιστώνοντας, σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, ότι «η οδήγηση στα αριστερά είναι βέλτιστη πρακτική στο Λονδίνο, αλλά όχι στη Nέα Yόρκη». Θέμα υπάρχει ως προς την υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων, καθώς και με την έλλειψη σχεδίων προστασίας των απολυομένων.

Ο περιορισμένος, σε σύγκριση με άλλες χώρες, χρόνος προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών. Η Επιτροπή θα ελέγξει, επιπλέον, τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις που δίνονται (άδειες, απαγόρευση απόλυσης κ.ά.) και το καθεστώς της διαιτησίας για την επίλυση εργατικών διαφορών.

Παράταση για την ΕΓΣΣΕ έως τα τέλη του 2016

Εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ καταθέτουν εκ νέου συμφωνία στο υπουργείο Εργασίας

Εως την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) καταθέτουν στο υπουργείο Εργασίας συμφωνία για την, εκ νέου, παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυτή τη φορά έως τα τέλη του 2016. Η παράταση δίνεται με δεδομένο ότι παραμένει «ανοικτή» η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την επαναρύθμιση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας και του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού. Στη Σύμβαση θα ενσωματώνεται ευρωπαϊκή συμφωνία - πλαίσιο «για αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς» που ζητά επειγόντως σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των εμποδίων και την υλοποίηση δράσεων ενεργούς ένταξης στην εργασία, όπως ίση μεταχείριση, πρόσβαση, επανένταξη, διατήρηση, εξέλιξη, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατοχύρωση επαγγελματικών προσόντων και ειδικοτήτων.

πηγή: Ημερησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ