Οι επαναπροσλήψεις "μπλοκάρουν" τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο

Οι επαναπροσλήψεις "μπλοκάρουν" τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο
Οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο που έφερε η νέα κυβέρνηση "μπλοκάρουν" τις νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων και ενώ το αρχικό σχέδιο ήθελε 11.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τελικά θα προσληφθούν μόνο 3.000.

Συγκεκριμένα, για φέτος προβλεπόταν 11.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο,ωστόσο, με νόμο που πέρασε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επαναπροσλήφθηκαν 3.000 απολυμένοι και 6.000 διαθέσιμοι στο Δημόσιο, δηλαδή 9000 συνολικά.

Έτσι, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, παρακάμπτοντας –όπως φαίνεται μέχρι τώρα- το ζήτημα της ανάκλησης των επαναπροσλήψεων στο Δημόσιο, επιμένουν στο να συμψηφιστούν οι 9000 επαναπροσλήψεις με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες προσλήψεις.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε, μόλις 3.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα είναι δυνατό να γίνουν για φέτος, μιας και συνολικά μόλις 11.000 προβλέπονται.

Ύφεση και κατάργηση πρόωρων συντάξεων

Πέραν, όμως των αβέβαιων δημοσιονομικών αντοχών, το ΥΠΕΣΔΑ έχει να αντιμετωπίσει δύο ακόμα άγνωστους συντελεστές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές :

1. Η συμφωνία προβλέπει πως η μισθολογική δαπάνη του Δημόσιο πρέπει να μειώνεται σαν ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2019. Κάτι τέτοιο, θα φέρει νέες πιέσεις για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Και αυτό γιατί η αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του 2015 και το α’ εξάμηνο του 2016 θα αυξήσει δραματικά τη μισθολογική δαπάνη σαν ποσοστό του ΑΕΠ κατά την αντίστοιχη περίοδο.

2. Αν συνεχίσει να ισχύει ο μνημονιακός κανόνας για μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις από το Δημόσιο και, ταυτόχρονα, υπάρξει ένα φθινοπωρινό κύμα έως … 50.000 συνταξιοδοτήσεων λόγω της αλλαγής των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης (σ.σ. αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου), τότε θα προκύψει μία γιγάντια ανάγκη για νέες προσλήψεις.

Από εκεί και πέρα, το ΥΠΕΣΔΑ προωθεί τις ακόλουθες αλλαγές στο Δημόσιο:

– Τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων στα Υπουργεία

– Αποσύνδεση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο

– Άνοιγμα της μισθολογικής “ψαλίδας” μεταξύ των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (υπέρ των δεύτερων) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ