Μεγιστάνας επιχειρηματίας, θέλει να δουλεύουμε λιγότερο

Μεγιστάνας επιχειρηματίας, θέλει να δουλεύουμε λιγότερο
Ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Carlos Slim, που συναγωνίζεται με τον Bill Gates για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο στη σχετική λίστα του Forbes, έχει μια καινοτόμα ιδέα για την εποχή: Τον περιορισμό της εργασιακής εβδομάδας. Μάλιστα, προτίθεται να την εφαρμόσει στη μεγαλύτερη από τις εταιρείες του.

Προτείνει την υιοθέτηση της εργασιακής εβδομάδας των τριών ημερών και των έντεκα ωρών ανά εργάσιμη ημέρα, με παράλληλη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 ή τα 75 έτη.
​Ο Slim, σύμφωνα με το askmen, έκανε την ανακοίνωση σε διάσκεψη στην Παραγουάη. Όπως το έθεσε ο ίδιος στις δηλώσεις του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείοwww.paraguay.com«Με τρεις εργάσιμες ημέρες μέσα στην εβδομάδα, θα υπήρχε περισσότερος χρόνος για ξεκούραση αλλά και θα βελτιωνόταν άμεσα η ποιότητα ζωής. Με τέσσερις ημέρες ρεπό, θα δινόταν νέα ώθηση στην ανάπτυξη νέων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων αλλά και νέων μορφών απασχόλησης».

Ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος μόλις πρόσφατα θέσπισε την προαιρετική τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα στηνTelmex, εταιρεία που ανήκει στον όμιλο των επιχειρήσεών του και η οποία έχει50.000 εργαζομένους. Πλέον, όσοι από τους υπαλλήλους της Telmex επρόκειτο να πάρουν σύνταξη στα 50 τους, έχουν πια τη δυνατότητα να «κοντύνουν» την εργασιακή τους εβδομάδα με αντάλλαγμα την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησής. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Ωστόσο ο Slim, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του askmen, δεν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που έχει εκφραστεί υπέρ της ανάγκης ενός νέου τρόπου προσέγγισης της καθημερινής εργασίας. Σε μια πρόσφατησυνέντευξήτου, ο συνιδρυτής της GoogleLarry Pageκατέθεσε τη δική του άποψη για τους λόγους που θα πρέπει να «μειωθεί συντονισμένα η εργασιακή εβδομάδα» όπως το θέτει. Για τον Page, τα πράγματα που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην προσωπική ευτυχία του καθενός μας -στέγαση, ασφάλεια και ευκαιρίες για την επόμενη γενιά- μπορούν να υλοποιηθούν πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με το παρελθόν.«Οι πόροι που απαιτούνται πλέον για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες είναι σαφώς λιγότεροι [...] Οπότε, η ιδέα ότι όλοι πρέπει να εργάζονται σαν τρελοί προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κόσμου, απλά είναι λάθος».

Επίσης, σε άρθροπου δημοσιεύτηκε στους New York Times, αναφέρετε ότι ότι οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ολλανδίας -και παρά το γεγονός ότι στις χώρες αυτές έχουν υιοθετηθεί μικρότερες εργασιακές εβδομάδες- θεωρούνται πιο ισχυρές και πιο «υγιείς» σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Στο ίδιο άρθρο τονίζεταιι ότι η υιοθέτηση μικρότερης εργασιακής εβδομάδας σε κάποια εθνική οικονομία βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων όπως«η υπερκόπωση του εργατικού δυναμικού, η ανεργία, η υπερκατανάλωση, οι υψηλές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, τα χαμηλά επίπεδα ευημερίας...»κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ