De facto κατάργηση του επιδόματος ανεργίας –Τι αλλάζει από 1/1/2014
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ; Ότι στα μητρώα του για τον μήνα Σεπτέμβριο υπάρχουν:
1. 853.896 Έλληνες οι οποίοι έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ και αναζητούν εργασία
2. 139.894 Έλληνες οι οποίοι έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ για να εξασφαλίσουν την κάρτα του ανέργου οι οποίοι όμως έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια για εξεύρεση μιας θέσης εργασίας.
Έχουμε λοιπόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι είναι εκτός. Στην πραγματικότητα είναι σαφώς περισσότεροι καθώς ο ΟΑΕΔ δεν καταγράφει όσους δεν πάνε να δηλώσουν άνεργοι ούτε αυτούς που εργάζονται για μερικές ώρες ή ημέρες τον χρόνο. Κι ερχόμαστε τώρα στον αριθμό των επιδοτούμενων. Από το ένα εκατομμύριο, πόσοι εισπράττουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ; 138.350 άτομα. Δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 13-14%. Ο αριθμός αυτός μικραίνει και θα εξακολουθήσει να μικραίνει. Ο λόγος διπλός:
1. Όσοι χάνουν τη δουλειά τους, δύσκολα επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα να εκπνέει η περίοδος κατά την οποία δικαιούνται το επίδομα ανεργίας. Έτσι, ενώ παραμένουν στη λίστα των ανέργων, φεύγουν από τη λίστα των επιδοτούμενων ανέργων
2. Για να γλιτώσει χρήματα, ο ΟΑΕΔ πέραν του ότι έχει μειώσει το ύψος του επιδόματος στα 360 ευρώ, έχει κάνει αυστηρότερες και τις προϋποθέσεις χορήγησής του. Το πρώτο κύμα αυστηροποίησης, ενεργοποιήθηκε την 1/1/2013 και το δεύτερο θα ισχύσει από 1/1/2014. Από το δεύτερο κύμα θα γλιτώσουν μόνο οι εποχικοί υπάλληλοι.
Δεν είναι μόνο η αυστηροποίηση, είναι και τα περιοριστικά μέτρα που παίρνει το ΙΚΑ. Από τη στιγμή που δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να καταθέσουν τις ΑΠΔ εφόσον χρωστούν, οι καρτέλες των εργαζομένων δεν θα ενημερώνονται με τα ένσημα. Έτσι, όταν αυτοί θα χάνουν τη δουλειά τους, δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας, ή στην καλύτερη περίπτωση, θα το εισπράττουν για λιγότερους μήνες από όσους πραγματικά δικαιούνται.
Οι αλλαγές του 2014
Από το νέο έτος, ο ΟΑΕΔ προκειμένου να χορηγήσει στους απολυμένους το επίδομα τακτικής ανεργίας των 360 ευρώ, θα ψάχνει:
1.Αν έχετε πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή σας, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών. Ειδικά για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σεζόν) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.
2. Αν στα τέσσερα χρόνια που έχουν προηγηθεί από την υποβολή της αίτησης για επίδομα ανεργίας, έχετε εισπράξει επίδομα ανεργίας που να υπερβαίνει τους 16 μήνες (ή 400 ημέρες). Μέχρι και το τέλος του 2013, αναζητείται αν έχει καταβληθεί επίδομα ανεργίας για 18 μήνες μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για μια επώδυνη αλλαγή η οποία θα αποκλείσει πολλούς δικαιούχους, ειδικά τους εποχικούς υπαλλήλους. Πως αυτό θα λειτουργήσει πρακτικά; Αν κάποιος απολυθεί τον Ιανουάριο του 2014, θα προσκομίσει στον ΟΑΕΔ τα 125 ένσημα (ή περισσότερα) προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει το επίδομα. Επιπλέον η υπηρεσία θα αναζητήσει για πόσους μήνες έχει επιδοτηθεί με επίδομα ανεργίας στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2010-Δεκέμβριος 2013. Αν έχει επιδοτηθεί για έξι μήνες, θα μπορεί να πάρει επίδομα για άλλους 10 μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 12 μήνες, θα εισπράττει επίδομα για τέσσερις μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 18 μήνες μέσα σε αυτή την 4ετία, τότε δεν θα παίρνει απολύτως τίποτα παρά το γεγονός ότι πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και σε 20άρηδες
Πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε δύο βασικές αλλαγές όσον αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας:
Οι προϋποθέσεις:
Πώς λοιπόν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας από το νέο έτος. Ιδού τι αναφέρει η ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ:
1.Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών. Ως ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου του επιδόματος λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του 20ου έτους της ηλικίας του και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 66ου έτους του δικαιούχου η 31η Δεκεμβρίου του έτους της συμπλήρωσης. Η συμπλήρωση του 66ου έτους συνεπάγεται την διακοπή της καταβολής του επιδόματος στο δικαιούχο.
2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει κατά το παρελθόν 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.
3.Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα ποια χρονική περίοδο έλαβαν την δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση. Αν π.χ. ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει επίδομα ανεργίας 12μηνης διάρκειας που έληξε την 05/12/1998 και υποβάλει αίτηση για το επίδομα μακροχρονίως ανέργου την 15/05/2014, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2013 έως 15/5/2014 να αποδεικνύεται η κατάσταση της διαρκούς 12μηνης διάρκειας ανεργίας του.
4.Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 587 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Σημείωση : Οικογενειακό εισόδημα θεωρούμε το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο του ίδιου και της οικογενείας του (συζύγου και ανηλίκων τέκνων).
Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .
Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.
ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.
Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.
Τα δικαιολογητικά
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
- Αίτηση του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του.
- Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπέχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και ότι δεν είχε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του. Στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση που η καταβολή του προαναφερόμενου επιδόματος συνεχίζεται και κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος ο δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι το ετήσιο του προηγούμενου οικονομικού έτους εισόδημα του δεν υπερέβη το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του Στην προαναφερόμενη υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση. Όσοι εκ των δικαιούχων είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να προσκομίζουν και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης αμέσως μετά την υποβολή της στη Δ.Ο.Υ.
- Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται : α) ότι ο αιτών δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, δεόντως επικυρωμένο, β) ότι δεν λαμβάνει επίδομα από άλλη Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και γ) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στα στοιχεία που δήλωσε υπευθύνως.
- Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
- Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
- ΙΒΑΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.