Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι παίρνουν χαμηλό μισθό - Δύο στους τρεις εργαζόμενοι με burnout
Ολο και λιγότεροι δηλώνουν πως σκοπεύουν να παραιτηθουν σύμφωνα με την έρευνα της Adecco
Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες εργαζόμενους πιστεύουν ότι ο μισθός τους είναι δυσανάλογος με τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατακτά τη δεύτερη χαμηλότερη θέση σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από τις αποδοχές.
Σύμφωνα με έκθεση της Adecco ανάμεσα σε 23 χώρες, μόλις το 44% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα εκτιμά ότι πληρώνεται δίκαια, ξεπερνώντας μόνο τη Ρουμανία με ποσοστό 41%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Αυστραλία και η Ελβετία με 86% των εργαζομένων να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αποδοχές τους, ενώ με μικρή διαφορά, στο 85%, ακολουθεί η Κίνα. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται στο 69%.
Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι Έλληνες, σε δείγμα 530 ατόμων, δηλώνουν πλέον ότι είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξουν εταιρεία μέσα στο επόμενο 12μηνο. Το 2022 σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (30%) έλεγε ότι μπορεί να άλλαζε δουλειά, έναντι του 21% φέτος (-9%).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι συνολικά στις 23 εξεταζόμενες χώρες μειώθηκε το ποσοστό των εργαζομένων που εκφράζουν διάθεση να φύγουν από τη δουλειά τους. Μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 14% σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε σε Τουρκία, ενώ ακολουθούν Αυστραλία και Ελβετία με 13% αμφότερες. Συνολικά, το χαμηλότερο ποσοστό (8%) καταγράφεται φέτος στην Κίνα, το Βέλγιο (15%), καθώς και τη Σλοβενία (17%), όπου όμως αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2022.
Επίσης, όπως προκύπτει από την έκθεση της Adecco, η εργασιακή εξουθένωση, το λεγόμενο burnout, συνεχίζει να ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας ιδίως τα υψηλόβαθμα στελέχη. Στην Ελλάδα, το 57% δηλώνει ότι έχει αισθανθεί burnout, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται στο 65%. Υψηλότερο ποσοστό burnout εμφανίζεται στην Ελβετία (76%), την Αυστραλία (73%) και τη Βραζιλία (72%), ενώ χαμηλότερο στη Σλοβενία (51%), τη Γερμανία και το Βέλγιο (αμφότερα 54%).
Χαμηλά στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης η Ελλάδα
Ενώ το 70% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ήδη την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI – GenAI) στον χώρο εργασίας, λιγότεροι από τους μισούς λαμβάνουν οποιαδήποτε μορφή καθοδήγησης από τους εργοδότες τους σχετικά με την χρήση του. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των εξεταζόμενων χωρών με το 54% να δηλώνει πως εφαρμόζει το GenAI στην εργασία του.
Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό χάσμα ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης του κάθε εργαζομένου, με το 76% των κατόχων πτυχίου να χρησιμοποιεί το GenAI έναντι μόλις του 51% εκείνων που έχουν ολοκληρώσει μόνο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, το 66% των διευθυντικών στελεχών είναι πιο πιθανό να λάβει καθοδήγηση για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με το 32% των στελεχών που δεν έχει διευθυντική θέση. Τέλος, το 57% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα ήθελε να εκπαιδευθεί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης – το οποίο είναι μια ευκαιρία για τους εργοδότες να προσεγγίσουν περισσότερο τους εργαζομένους τους.
Σε διεθνές επίπεδο, το 62% των εργαζομένων έχει θετική στάση για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ μόλις το 7% πιστεύει ότι το GenAI θα μπορούσε να τους αντικαταστήσει. Το 61% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι ανθρώπινες δεξιότητες, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση και οι διαπροσωπικές δεξιότητες, θα παραμείνουν πιο σημαντικές από το GenAI στην εργασία. Τέλος, το 56% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι δεξιότητές του μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους ρόλους ή κλάδους ενώ η συντριπτική πλειονότητα σκοπεύει να δείξει έμπρακτα ενδιαφέρον στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στο μέλλον.