WEF:Σχεδόν το 25% των θέσεων εργασίας πρόκειται θα χαθούν τα επόμενα πέντε χρόνια
Θα υπάρχουν συνολικά 14 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια σύμφωνα με το τελευταίο «Future of Jobs» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο κόσμος της εργασίας πρόκειται να υποστεί σημαντικές αλλαγές- με σχεδόν το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας να αλλάζει τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Περίπου το 23% των θέσεων εργασίας θα διαταραχθεί, ανέφερε το WEF στην έκθεσή του «Future of Jobs», με κάποιες να καταργούνται και άλλες να δημιουργούνται. Το WEF αναμένει ότι θα υπάρχουν συνολικά 14 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι θα εξαφανιστούν 83 εκατομμύρια ρόλοι, ενώ θα προκύψουν μόνο 69 εκατομμύρια.
«Συνολικά ο ρυθμός αλλαγής είναι αρκετά υψηλός», είπε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος στο CNBC τη Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής του WEF για την ανάπτυξη στη Γενεύη της Ελβετίας.
Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έρευνα 803 εταιρειών που απασχολούν συνολικά 11,3 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 45 διαφορετικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο.
Ένα τεράστιο φάσμα παραγόντων θα παίξει ρόλο στη διαταραχή, σύμφωνα με το WEF, από τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την κλιματική αλλαγή.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις τεχνολογικές αλλαγές που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας αυξάνονται, ειδικά από τότε που εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT έχουν μπει στο mainstream. Και η τεχνολογία φαίνεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες απώλειας εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα.
«Οι μεγαλύτερες απώλειες αναμένονται σε διοικητικούς ρόλους και σε παραδοσιακούς ρόλους ασφάλειας, εργοστασίων και εμπορίου», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι η μείωση των διοικητικών ρόλων συγκεκριμένα θα «οδηγηθεί κυρίως από την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση».
Ωστόσο, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν βλέπουν τις τεχνολογικές αλλαγές ως αρνητικό συνολικά.
«Ο αντίκτυπος των περισσότερων τεχνολογιών στις θέσεις εργασίας αναμένεται να είναι καθαρά θετικός τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, η κλιματική αλλαγή και οι τεχνολογίες περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς και η κρυπτογράφηση και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι μοχλοί ανάπτυξης θέσεων εργασίας», αναφέρει η έκθεση.
Μερικοί από τους τομείς που θα μπορούσαν να δουν ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας που συνδέονται με την τεχνολογία είναι η εκπαίδευση, η γεωργία και η υγεία, εξήγησε η Zahidi.
«Εν μέρει αυτό δεν συμβαίνει επειδή πρόκειται για μη ασφαλείς, χαμηλά αμειβόμενες, χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για θέσεις εργασίας υψηλότερης ειδίκευσης, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που επιτρέπονται από την τεχνολογία στους τομείς της γεωργίας, της υγείας, της εκπαίδευσης», είπε.
Η τεχνητή νοημοσύνη περιγράφεται ως «βασικός παράγοντας της πιθανής αλγοριθμικής μετατόπισης» των ρόλων στην έκθεση και σχεδόν το 75% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένεται να υιοθετήσουν την τεχνολογία. Περίπου το 50% των επιχειρήσεων αναμένει ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ως αποτέλεσμα, ενώ το 25% αναμένει μείωση.
Η τεχνολογία δεν είναι επίσης ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο όταν πρόκειται για διακοπή εργασίας, σύμφωνα με το WEF. Στην πραγματικότητα, έρχεται έκτη στη λίστα των παραγόντων που οδηγούν σε καθαρή δημιουργία ή εξάλειψη θέσεων εργασίας.
«Είναι επίσης η οικονομική ανάπτυξη, η οποία είναι αρκετά χλιαρή αυτή τη στιγμή, είναι επίσης η βιωσιμότητα και η άνοδος της πράσινης οικονομίας, είναι επίσης οι αλλαγές της εφοδιαστικής αλυσίδας και αυτό που συμβαίνει σε αυτήν την εποχή της «αποπαγκοσμιοποίησης»», είπε η Zahidi.
Οι εταιρείες που γίνονται πιο πράσινες και υιοθετούν υψηλότερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα διακυβέρνησης είναι οι δύο μεγαλύτεροι μοχλοί δημιουργίας θέσεων εργασίας, ανέφεραν οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι ο κύριος παράγοντας στην απώλεια θέσεων εργασίας.
Άλλοι παράγοντες που είναι επίσης πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19, τις ελλείψεις εφοδιασμού και την παγκόσμια κρίση κόστους ζωής.