Αγωνιώδης έκκληση από τους πτηνοτρόφους: Το 56% του κλάδου απειλείται με «λουκέτο»

Αγωνιώδης έκκληση από τους πτηνοτρόφους: Το 56% του κλάδου απειλείται με «λουκέτο»

Τι ζητά από την πολιτεία η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ)

Την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος στο σύνολό του, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος των αδειοδοτήσεων για τα πτηνοτροφεία της χώρας μας, δημοσιοποιεί σε ανακοίνωση της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ).

Η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι, ενώ, χάρη και στην εποικοδομητική στάση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου και του Υφυπουργού Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Ταγαρά, αρκεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την Ελληνική Πτηνοτροφία, η σχετική διαδικασία καθυστερεί αναίτια, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Αν η επιβεβλημένη αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος παραπεμφθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές (με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα), η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική, καθώς οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν μπορούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου. Συνεπώς, η καθυστέρηση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή θα οδηγήσει στην απώλεια των προθεσμιών υλοποίησης των επενδύσεων.

Επίσης, δεν ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των πτηνοτροφείων, με αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο περίπου του 56% εξ’ αυτών !

Ο κλάδος έχει θέσει εγκαίρως το θέμα υπ’ όψιν του ίδιου του Πρωθυπουργού και, ασφαλώς, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και επείγουσες προτεραιότητες στο κυβερνητικό και στο νομοθετικό έργο. Όμως, το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων έχει κι αυτό πλέον αποκτήσει τη διάσταση του υπερεπείγοντος, υπονομεύοντας τη λειτουργία και την ανάπτυξη πολλών, υγιών κατά τα άλλα επιχειρήσεων, που καλύπτουν σε τεράστιο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας κοτόπουλο, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και συνεισφέροντας συνολικά στην Ελληνική Οικονομία περισσότερα από €1,2 δις ετησίως.

Είμαστε, ως εκ τούτου, υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι, αν δεν επιλυθούν άμεσα τα θέματα των αδειοδοτήσεων, το 56% του κλάδου της πτηνοτροφίας θα βρεθεί εκτός αγοράς. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κλάδος δεν επιδοτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων έμεινε εκτός των επιδοτήσεων για τις ζωοτροφές, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν βρισκόμαστε στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης – κάτι που προφανώς αρνούμαστε να πιστέψουμε. Τέλος, να σημειώσουμε ότι, η μη συμπερίληψη της δημιουργίας νέων πτηνοτροφικών θαλάμων στο πρόγραμμα επιδοτήσεων (αναπτυξιακό νόμο), μόνο τροχοπέδη αποτελεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη μιας υγιούς, ανταγωνιστικής πρωτογενούς παραγωγής.

Απευθύνουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά και με δεδομένη πλέον την ημερομηνία των εκλογών, αγωνιώδη έκκληση ώστε να κινηθούν άμεσα και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να αποφευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το καταστροφικό σενάριο για τον κλάδο – ένα σενάριο που νομοτελειακά θα περιλαμβάνει λουκέτα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ