Energean: Άρχισε η παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο

Energean: Άρχισε η παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο

Στα κοιτάσματα NEA/NI έχουν πιστοποιηθεί 39 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, εκ των οποίων το 88% είναι σε φυσικό αέριο

Νέα παραγωγή φυσικού αερίου φέρνει η Energean στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, άρχισε να παράγει η πρώτη γεώτρηση από τα κοιτάσματα North El Amriya και North Idku (ΝΕΑ/ΝΙ) στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας. Τα δύο κοιτάσματα βρίσκονται σε ρηχά νερά και η πρώτη γεώτρηση που τέθηκε σε παραγωγή είναι η NEA#6.

Στα κοιτάσματα NEA/NI έχουν πιστοποιηθεί 39 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, εκ των οποίων το 88% είναι σε φυσικό αέριο. Στην ακμή τους το 2024, τα δύο κοιτάσματα θα δίνουν περί τις 15 με 20 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (88% φυσικό αέριο), ενώ η ανάπτυξή τους πραγματοποιείται με σύνδεση στις ήδη υφιστάμενες υποδομές της Energean και ειδικότερα στην εξέδρα North Abu Qir PIII.

Σημειώνεται ότι η Energean πήρε την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή απαιτήθηκαν μόνο 2 χρόνια και δύο μήνες για να φτάσουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή. Εντός του έτους θα τεθούν σε παραγωγή και οι υπόλοιπες τρεις γεωτρήσεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης των κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε σχετικά:

«Η επιτυχημένη ανάπτυξη και η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα NEA/NI είναι ένα καλό παράδειγμα της δέσμευσής μας στην Αίγυπτο και της μακράς καλής σχέσης με το Υπουργείο Πετρελαίου, την EGPC και την EGAS. Είμαστε χαρούμενοι που φέρνουμε νέα παραγωγή από το προσανατολισμένο στο φυσικό αέριο χαρτοφυλάκιό μας στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας αξία σε όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους. Παράλληλα, εξυπηρετούμε τις ανάγκες της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού, υποστηρίζοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου που έχει χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας στην χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ