Νέο καύσιμο από τα Ελληνικά Πετρέλαια
Από το 2020 η εταιρεία ρίχνει στην αγορά ναυτιλιακό καύσιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο
Μια πολύ σημαντική είδηση για την ναυτιλιακή κοινότητα έκρυβε η ομιλία του CEO της ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη στο συνέδριο “Egypt Petroleum Show” – EGYPS 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο πριν λίγες μέρες. Ποια είναι αυτή; Η δυνατότητα των ΕΛΠΕ να παράξουν και να διαθέσουν στην αγορά από το 2020 το νέο ναυτιλιακό καύσιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τις θαλάσσιες μεταφορές που έχει θεσπίσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε το ενδιαφέρον του Διευθύνοντα Σύμβουλου της κρατικής εταιρίας EGPC(EgyptianGeneralPetroleumCorporation), με την οποία ήδη συνεργάζονται τα ΕΛΠΕ, αφούότι η Αίγυπτος, που έχει σημαντικούς σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων πλοίων -ειδικά τωνποντοπόρων που διασχίζουν τη διώρυγα του Σουέζ- θα μπορεί να ωφεληθεί από τη δυνατότητα διάθεσης του νέου τύπου καυσίμου πλοίων (bunkering) που η ΕΛΠΕ θα διαθέσει στην αγορά.
Σημαντικές επαφές
Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο κ. Στεργιούλης, πέραν του Διευθύνοντος Σύμβουλου της κρατικής εταιρίας EGPC, στο περιθώριο του συνεδρίου συναντήθηκε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιριών του πλανήτη. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τουςBob Dudley, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΒΡ,MaurizioCoratella,CEOτηςEdisonInternational,ClaudioDescalzi, ΔΣ τηςENI, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη από τηνTOTALκαι την ExxonMobil, με στόχο την διερεύνηση περαιτέρω συνεργασιών.Ο κ. Στεργιούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές που συγκεντρώνει η Ελλάδα ώστε να καταστεί κομβικό κέντρο μεταφοράς και εμπορίας Ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και στην ειλημμένη απόφαση που έχει λάβει ο Όμιλος ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής του στρατηγικής, προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της Έρευνας και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο.Ο κ. Στεργιούλης υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, «ασφαλή πύλη εισόδου προς την Ε.Ε.» των ενεργειακών προϊόντων από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καυσίμων στη λεκάνη της Μεσογείου.
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας