Ποιοι «φλερτάρουν» με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Εν αναμονή των αποφάσεων
Τις εξελίξεις στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά παρακολουθούν η Cosco και τουλάχιστον δύο ακόμα επενδυτικά κεφάλαια.
Όλα θα κριθούν από την απόφαση που θα λάβει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου θα συζητήσει την αίτηση υπαγωγής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που προβλέπει ο νόμος 4307/2014 στις 17 Νοεμβρίου.
Μετά την απόφαση θα διοριστεί ο προτεινόμενος στην αίτηση ειδικός διαχειριστής (Delloitte), που είναι ξένος ελεγκτικός οίκος, και αυτός με τη σειρά του θα εγκατασταθεί με τη βοήθεια της δημόσιας αρχής στη διοίκηση της επιχείρησης, θα κάνει απογραφή των στοιχείων της και, όπως προβλέπει ο 4307/2014, το συντομότερο δυνατόν θα διενεργήσει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων (κλάδων) ή περιουσιακών της στοιχείων εφόσον αυτά δεν αποτελούν κλάδους.
Οι κλάδοι στην περίπτωση της ΕΝΑΕ είναι ο στρατιωτικός και ο εμπορικός. Ο εμπορικός δεν λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας. Το στρατιωτικό σκέλος δεν μπορεί παρά να πουληθεί σε ευρωπαϊκό όμιλο. Το εμπορικό κομμάτι, που περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη σταθερή δεξαμενή στην Ανατολική Μεσόγειο ανυψωτικής δυναμικότητας 500.000 τόνων, είναι αυτό που ενδιαφέρει τον ΟΛΠ και την Cosco και δυνητικά και άλλους υποψηφίους. Κανείς πάντως δεν πρόκειται να μπει σε ένα ναυπηγείο από το οποίο δεν έχει «φύγει» άνευ αξιώσεων ο προηγούμενος μέτοχος.
Υπενθυμίζεται ότι στην αίτηση που κατέθεσαν το ελληνικό Δημόσιο από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς είναι οι πιστωτές με τις περισσότερες οφειλές της εταιρείας, ζητούν την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή, με σκοπό την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των ναυπηγείων, μέσω της διαδικασίας πλειστηριασμού με στόχο την ανεύρεση νέου επενδυτή και την ικανοποίηση των απαιτήσεων τους.
Με την αίτηση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο ζητά να ικανοποιηθεί για το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ποσό το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνει τα 665 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς για οφειλές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η εταιρεία έχει σημαντικές οφειλές και προς τρίτους και προς τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει η κυβέρνηση αναφορικά με το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στόχος είναι ο διαχωρισμός τους σε εμπορικό και στρατιωτικό σκέλος και στη συνεχεία η εξεύρεση επενδυτών.