Η ελληνοαμερικανική «μάχη» για τον έλεγχο της Avis
Ποιο σχήμα επικράτησε
Σε κόντρα «γιγάντων» μετετράπη ο διαγωνισμός για την Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις, την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων που αποτελεί τον κύριο κάτοχο του δικαιώματος χρήσης στην Ελλάδα των σημάτων Avis και Budget Rent a Car.
Οι δύο δεσμευτικές οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν είναι του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Fortress Group και αφετέρου του Virtus South European Fund. Η ανταγωνίστρια Virtus South European Fund ελέγχεται από τον ιδρυτή της πρώην χρηματιστηριακής εταιρείας Π&Κ Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και φέρεται να διεκδίκησε την AVIS με τη στήριξη του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε η μεταβίβαση της Avis από την τράπεζα Πειραιώς στο σχήμα της Virtus South European Fund. Υπήρξε μόνο μια βελτιωτική προσφορά για την απόκτηση της «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις» (γνωστή ως Avis).
Στη τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας μετείχαν από τη μια πλευρά η Virtus South European Fund και η άλλη από η Fortress.
Ωστόσο το αμερικανικό private equity αποσύρθηκε από τη διαδικασία και δεν κατέθεσε προσφορά, αφήνοντας έτσι μόνη στο παιχνίδι τη Virtus South European Fund του κου Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, με βασικό υποστηρικτή την Olympia Group, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού και άλλους γνωστούς Ελληνες επιχειρηματίες.
Σημειώνεται πως η Αvis κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων, επέστρεψε στην κερδοφορία και το 2016 εμφάνισε κύκλο εργασιών 152,5 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA (προ δαπανών ανανέωσης στόλου) 76,3 εκατ. ευρώ.