Ο ρόλος των Κινέζων στον ΑΔΜΗΕ

Το σχέδιο που θα υλοποιήσει η State Grid το επόμενο διάστημα

 Ο ρόλος των Κινέζων στον ΑΔΜΗΕ

Την είσοδο στο χρηματιστήριο όλων των μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ μπορεί να ζητήσει εντός 12 μηνών η κινεζική State Grid, που μέσα από τη θυγατρική της State Grid Europe Limited (SGEL) αποκτά κι επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα το 24% του Διαχειριστή.

 


Ειδικότερα, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ο οποίος θα έχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, μετά τον ιδιοκτησιακό του διαχωρισμό από τη ΔΕΗ.

Οι Κινέζοι, όπως προκύπτει από την συμφωνία, μπορούν σε έναν χρόνο να ασκήσουν δικαίωμα προαίρεσης ώστε είτε η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών να απορροφήσει τον ΑΔΜΗΕ είτε να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με εισφορά σε είδος των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που κατέχονται από τη SGEL.

Με τον τελευταίο τρόπο οι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσουν μετοχές της εισηγμένης και η τελευταία θα καταστεί 100% μέτοχος του ΑΔΜΗΕ.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης και οι θέσεις-κλειδιά που θα καταλάβουν οι Κινέζοι στον ΑΔΜΗΕ.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από πέντε θα αυξηθούν σε εννέα, με τα τρία να προέρχονται από τον επενδυτή, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα ορίζει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά τον τελευταίο κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της SGEL.

Επίσης, δημιουργείται θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου με επιλογή από τους Κινέζους, όπως και το πρόσωπο του οικονομικού διευθυντή.

Να σημειωθεί ότι θα υπάρχει και ρόλος αναπληρωτή οικονομικού διευθυντή με πρόσωπο από το Δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ