Έτσι θα πουληθούν ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Οι ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ του ΑΔΜΗΕ, αλλά και της ΔΕΗ εκτός από το μόνιμο αντικείμενο πολιτικών διαξιφισμών … εντός κι εκτός κυβέρνησης αποτελούν κρίσιμα στοιχήματα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που μέσω του υπουργού Ενέργειας θέλει να αποδείξει μια διαφορετική προσέγγιση αξιοποίησης και όχι πώλησης των σημαντικών ενεργειακών υποδομών. Πρώτος στόχος η επιτυχία της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ, δεύτερος η εφαρμογή ανάλογου μοντέλου στο ΔΕΣΦΑ και τρίτος το μπρα ντε φερ με το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 17% της ΔΕΗ.
ΔΕΣΦΑ
Αν μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν ανανεωθεί η εγγυητική επιστολή της αζέρικης SOCARγια την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η συμφωνία οδεύει σε ναυάγιο, και ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί. Η τροπολογία Σκουρλέτη που μείωσε κατά 200 εκ. την αξία του ΔΕΣΦΑ, - αφαιρώντας τα 200 εκατ. από την ανακτήσιμη διαφορά και επιμερίζοντας την ανάκτηση των εναπομεινάντων εκατομμυρίων σε 40 έτη, έτσι ώστε να μην επιβαρύνει τις τιμές στην αγορά- άλλαξε την απόδοση της εταιρείας από το 11% περίπου στο 6%, κάτι που φαίνεται πως αποθαρρύνει τους υποψήφιους αζέρους επενδυτές.
Αν η συμφωνία με τη Socarτελικά ναυαγήσει, ο υπουργός Ενέργειας είναι έτοιμος να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό – που η παρούσα κυβέρνηση «κληρονόμησε»- και θα προκηρύξει νέο. Εξάλλου η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε μια εταιρεία με σημαντικές υποδομές όπως ο ΔΕΣΦΑ, ήταν πάντα η πρώτη επιλογή του υπουργού, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ήθελε να δει και για τον ΔΕΣΦΑ ένα διαγωνισμό στο μοντέλο του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή να δοθεί μειοψηφικό πακέτο σε επενδυτή και η πλειοψηφία να παραμείνει στο Δημόσιο…
ΑΔΜΗΕ
Τρεις εταιρείες συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 24%του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας προεπιλογής της ΔΕΗ. Μετά την αξιολόγηση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας οι Επιλέξιμοι Συμμετέχοντες στην δεύτερη φάση, οι οποίοι και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, είναι οι:
- RTE International εκ μέρους της RTE Reseau de Transport d'Electricite S.A.
- State Grid International Development Limited, Hong Kong
- TERNA - Rete Elettrica Nazionale S.p.A. σε σύμπραξη με F2i SGR S.p.A.
Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ. Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή και την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και της συμφωνίας μετόχων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, αφού διατεθεί το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, το 25% θα πουληθεί σε εταιρεία που θα ανήκει κατ' αποκλειστικότητα στο κράτος (μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή), ενώ το υπόλοιπο 51% μεταφέρεται σε εταιρεία συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα μεταφέρει στη συνέχεια τις μετοχές στους μετόχους της (και το Υπερταμείο).
Ωστόσο τα νομικά εμπόδια παραμένουν λόγω των εμπράγματων δικαιωμάτων των εργαζομένων και το ανοιχτό μέτωπο με τη ΓΕΝΟΠ.
Στρατηγική της ΓΕΝΟΠ, που έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, είναι να προκαλέσει όσες καθυστερήσεις μπορεί στην υλοποίηση του σχεδίου και με τις νομικές της διεκδικήσεις της να αποτρέψει τους επενδυτές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Οι εργαζόμενοι «ποντάρουν» στο ενδεχόμενο το σχέδιο Σκουρλέτη να αποτύχει κι ο διαγωνισμός να βγει άγονος, οπότε και θα απαιτηθεί από τους δανειστές η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ, κάτι που πολιτικά θα είναι πιο δύσκολο για την κυβέρνηση, αφού θα χρειαστεί να ψηφίσει νέο νόμο από τη Βουλή κάτι που εκτιμούν ότι θα είναι πιο εύκολο να σταματήσουν.
ΔΕΗ
Αλλαγές έρχονται στη ΔΕΗ από το φθινόπωρο με τη μεταβίβαση του 34% της ΔΕΗ στο υπερ-Ταμείο, στη νέα του θυγατρική, την "Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών" (ΕΔΗΣ), όπου θα μεταφερθεί και το 51% του ΑΔΜΗΕ- μέσω της εταιρείας Συμμετοχών. Ταυτόχρονα το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει την προετοιμασία για την πώληση του 17% της ΔΕΗ που διαθέτει σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που δεσμεύεται να ολοκληρώσει. Η πώληση του 17% της ΔΕΗ βρίσκει αντίθετο ωστόσο τον υπουργό Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτη, ο οποίος αν και έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση (φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 25 Μαΐου 2016) δήλωσε πρόσφατα πως το ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί.
Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Πιτσιόρλας σε πρόσφατη ενημέρωση, τοποθέτησε την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης (σ.σ.: του 49% των μετοχών) του ΑΔΜΗΕ.
Από Σεπτέμβρη εξάλλου η ΔΕΗ μπαίνει σε περίοδο μεγάλων δομικών αλλαγών, αφού πρέπει από τη μια να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά για να ξεπεράσει τα προβλήματα που της δημιουργεί η εκτίναξη των ανεξόφλητων οφειλών που φτάνουν τα 3 δις., να μειώσει το μερίδιο της και άρα τα έσοδά της και από την άλλη να πείσει ότι διοικείται με ιδιωτικοοικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια. Το επόμενο εξάμηνο ο… κορσές για τη ΔΕΗ θα γίνει στενότερος και ο έλεγχος των δανειστών ασφυκτικότερος.
Βέβαια…μετά τη μεταβίβαση του 34% της εταιρείας στο Υπερταμείο, πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ δεν θα είναι ο υπουργός Ενέργειας, και ο υπουργός Οικονομικών (ως βασικός μέτοχος), αλλά νέα πρόσωπα, τα οποία και θα αποφασιστούν από κοινού με τους δανειστές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα κριτήρια διοίκησης της εταιρείας…
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο