Oι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν μόδα – Ποιοι ξένοι ντύνονται...ελληνικά

Μάλιστα οι ελληνικές εξαγωγές ετοίμου ενδύματος πάνε ιδιαίτερα καλά ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις του Συνδέσμου Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).
Ειδικότερα, οι εξαγωγές ενδύματος όχι μόνο θα διατηρηθούν φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά και θα εξελιχθούν ελαφρώς καλύτερα.
Σήμερα (με βάση τα στοιχεία του 2013) καλύτερος πελάτης για τα ρούχα "made in Greece" είναι η Γερμανία, με μερίδιο 31% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου. Μάλιστα, ο ΣΕΠΕΕ έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με εκθεσιακή εταιρεία του Μονάχου στον κλάδο της μόδας, για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στις διοργανώσεις της έκθεσης Supreme.
Μερικοί από τους μεγαλύτερους ελληνικούς εξαγωγείς ετοίμου ενδύματος είναι οι εταιρίες SPRINT, ENERGIERS, ΒSB, Pink Woman, TOI & MOI, GIANNETOS, Hλιος, Minerva κλπ. Επόμενη αγορά στην οποία στοχεύουν οι ελληνικές εταιρίες ενδύματος είναι του Ισραήλ, όπου ήδη ο ΣΕΠΕΕ, προγραμματίζει τον τέταρτο κατά σειρά δειγματισμό για τις επιχειρήσεις.
Η αγορά του Ισραήλ αποτελεί την σημαντικότερη στην Μέση Ανατολή με αξία εισαγωγών ενδυμάτων 1 δισ. δολάρια ετησίως.
Παρότι το Ισραήλ πραγματοποιεί περίπου το 30% των εισαγωγών ρούχων του από την Ευρώπη, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής πολύ μικρή συνεισφορά στις πωλήσεις, με τις ετήσιες εξαγωγές της (σε επώνυμα και ιδιωτικής ετικέτας ενδύματα) να μην υπερβαίνουν σε αξία το 1,5 εκατ. (2013). Την αγορά ελέγχουν κατά κύριο λόγο η Κίνα και η Τουρκία, που απολαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της συνολικής πίτας, επενδύοντας κυρίως στην προσφορά φθηνών ρούχων. Ο τέταρτος δειγματισμός θα έχει μικτό χαρακτήρα, δηλαδή θα απευθύνεται τόσο σε εταιρίες με επώνυμα προϊόντα (brands) όσο και σε επιχειρήσεις private label (κατασκευαστές-εξαγωγείς).
Ο δειγματισμός, που θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του Συνδέσμου μας με το γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελλάδας στο Ισραήλ και του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ισραήλ. Θα προσκληθούν αγοραστές όλων των τύπων (μεγάλες αλυσίδες, αντιπρόσωποι, εισαγωγείς και μπουτίκς) και θα υπάρξουν προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και Ισραηλινών αγοραστών.