ΟΤΕ: Πούλησε τη θυγατρική Otesat-Maritel στην Οrbyt Global

ΟΤΕ: Πούλησε τη θυγατρική Otesat-Maritel στην Οrbyt Global

Οι λόγοι της πώλησης

Ανακατατάξεις φέρνουν οι εξελίξεις στην αγορά των κινητών δορυφορικών ναυτιλιακών επικοινωνιών και η επιτάχυνση του ρυθμού ψηφιακού μετασχηματισμού στους κύριους κλάδους της ναυτιλίας. Στις πιο πρόσφατες συμπεριλαμβάνεται η πώληση της Otesat-Maritel, θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ στην ελληνικών συμφερόντων Orbyt Global, η οποία το τελευταίο διάστημα αυξάνει το αποτύπωμά της στο χώρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία πώλησης του ποσοστού 94,09% που κατέχει ο ΟΤΕ στην θυγατρική εταιρεία Otesat-Maritel ολοκληρώθηκε με αγοραστή την Οrbyt Global. Παρότι το ποσό της πώλησης δεν έχει γίνει γνωστό πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για τίμημα μεταξύ 7 έως 10 εκατ. ευρώ.

Στόχος της κίνησης αυτής, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, είναι η Otesat Maritel να συνεχίσει την δραστηριότητά της και τις απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων προϊόντων ώστε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Ποια είναι η Otesat-Maritel και η Οrbyt Global

Να υπενθυμίσουμε ότι η Otesat-Maritel, με έδρα τον Πειραιά, εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Inmarsat, Iridium και VSAT, καθώς και ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία συνδυάζοντας σταθερά, κινητά, δορυφορικά δίκτυα και εφαρμογές πληροφορικής. Επίσης, παρέχει κινητές δορυφορικές υπηρεσίες για επίγειους χρήστες (εταιρείες ή ιδιώτες) και κυβερνητικούς οργανισμούς. Η εταιρεία που απασχολεί 54 εργαζόμενους, έκλεισε την περσινή χρονιά με κύκλο εργασιών 23,3 εκατ. ευρώ και λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων 809,3 χιλ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τις 609,03 χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας κατακόρυφη πτώση της τάξης του 52,9% ( κατά την προηγούμενη χρήση έφτασαν τα 1,3 εκατ. ευρώ) γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Η εταιρεία δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.

Όσο για την Οrbyt Global, η οποία αποτελεί σχετικά πρόσφατο εγχείρημα με συνιδρυτή τον Θεόδωρο Νικολακόπουλο, έχει ως στόχο μέσω της τεχνολογίας της να βελτιώσει σημαντικά τις λειτουργίες της γέφυρας και των τηλεπικοινωνιών, διευκολύνοντας τον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τον καπετάνιο έως και το πλήρωμα. Τα κεντρικά γραφεία της Orbyt βρίσκονται εξίσου στον Πειραιά, ενώ διατηρεί γραφεία σε Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σιγκαπούρη. Η εταιρεία προέκυψε από την συνένωση της Orbyt Global με τη Media Broadcast Satellite (MBS), με έδρα στην πόλη Usingen στη Γερμανία, η οποία παρέχει υπηρεσίες δορυφορικών κέντρων, ευρυζωνικότητας και δικτύων σε κυβερνητικά προγράμματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και μεταλλευμάτων εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Όπως αναφέρεται στις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2022 παρά τον σύντομο χρόνο ζωής της, έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της στην αγορά των ναυτιλιακών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών χαρτών και άλλων ψηφιακών εργαλείων για την ασφαλή πλοήγηση. Κατά την χρήση του 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημιά 1.658.758 ευρώ έναντι κερδών 8.159 ευρώ το 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2023 ωστόσο η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1.780.0000 ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει τις υπηρεσίες της σε περισσότερα από 500 πλοία.

Οι λόγοι της πώλησης

Η πώληση από πλευράς του ΟΤΕ είναι εν μέρει αιτιολογημένη δεδομένων των ανακατατάξεων που συντελούνται στη συγκεκριμένη αγορά μετά και την δραστηριοποίηση σε αυτή διεθνών παικτών όπως η Starlink του Elon Musk που προσφέρουν υπηρεσίες μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (LEO). To γεγονός μαρτυρούν άλλωστε και τα αποτελέσματα της Starlin. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις ο κύκλος εργασιών της Starlink έφτασε το 2023 τα 10.873,83 ευρώ έναντι 6.472,68 του 2022 με το αποτέλεσμα προ φόρων να διαμορφώνεται σε 517,80 χιλ. ευρώ έναντι 323,63 χιλ. του 2022. Το 2023 δε ήταν η χρονιά που εμφάνισε θετικό πρόσημο και στα μετά φόρων αποτελέσματα τα οποία διαμορφώθηκαν σε 369,34 χιλ. έναντι αρνητικής θέσης -297,35 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Κι όλα αυτά χωρίς να απασχολεί ή να υπάρχει γραφείο στην Ελλάδα ή να απασχολείται προσωπικό όπως επισημαίνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο και για να παραμείνει ο ΟΤΕ ανταγωνιστικός στη συγκεκριμένη αγορά θα έπρεπε να προχωρήσει σε νέες και σημαντικές επενδύσεις για διάστημα τουλάχιστον 2-3 ετών, κάτι που στην παρούσα φάση, με το τρέχον επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ για 5G και οπτικές ίνες, δεν φάνηκε να είναι εφικτό.

Να θυμίσουμε άλλωστε ότι πλευράς του οργανισμού, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της πώλησης μιας ακόμα θυγατρικής, της Telekom Romania, διαδικασία που αναμένει τις εγκρίσεις των εποπτικών αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ