Αύξηση 10,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν

Αύξηση 10,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση 10,8% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, έναντι αύξησης 4,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 5,3%.

Αύξηση 10,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν-1

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024, παρουσίασε αύξηση 7,5%.

Ο δείκτης του κλάδου παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, κατά τον Απρίλιο 2024 σε σχέση με τον Μάρτιο 2024.

Αύξηση 10,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν-2

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Απριλίου 2024 με τους αντίστοιχους δείκτες του Απριλίου 2023, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών.

Σύγκριση Απριλίου 2024 με Απρίλιο 2023

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 10,8% τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

• Κατά 14,0% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 10,3% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων.

• Κατά 8,8% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 4,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 κατά 5,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

• Κατά 12,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 4,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 3,8% του Δείκτη Μεταποίησης.

• Κατά 3,7% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

Σύγκριση Απριλίου 2024 με Μάρτιο 2024

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 7,5% τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

• Κατά 10,1% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 5,5% του Δείκτη Μεταποίησης.

• Κατά 4,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Από την μείωση:

• Κατά 2,1% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ