Το Over - under της jumbo, σήμερα σφυρίζει για τη μάχη της Κρήτης και το "πέταγμα" της Μυτιληναίος

Το Over - under της jumbo, σήμερα σφυρίζει για τη μάχη της Κρήτης και το "πέταγμα" της Μυτιληναίος

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AVAX (ενδεχομένως με Egis Projects), Mytilineos ενώ μέχρι και πρόσφατα παιζόταν η συμμετοχή της Vinci για τον ΒΟΑΚ

Σήμερα Δευτέρα, εκτός απροόπτου, ξεκινά η "μάχη" της Κρήτης, με την υποβολή οικονομικών προσφορών για το έργο παραχώρησης του-μεγαλύτερου μέρους- του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης. Εργο πνοής-ζωής για τη μεγαλόνησο, που για προφανείς λόγους έχει (και ) σημειολογικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, με εγχώριους και ξένους κατασκευαστικούς ομίλους να το διεκδικούν, project αξίας που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1,7 δισ.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά στο τμήμα Χανίων (Κίσσαμος)- Ηρακλείου (Χερσόνησος) μήκους 157 χλμ δλδ το μεγαλύτερο με αυξημένο βαθμό δυσκολίας και πρώτο όπου θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο χρήσης- "σκιώδη" διόδια- (πρακτικά να καλύπτεται ο παραχωρησιούχος την περίοδο χαμηλότερων διελεύσεων/μη τουριστική περίοδος...κάτι σαν επιδότηση).

Σύμφωνα με τις πιο τελευταίες πληροφορίες ενδιαφερόμενοι είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η AVAX (ενδεχομένως με Egis Projects), η Mytilineos (ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει τελικά με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) ενώ μέχρι και πρόσφατα παιζόταν η συμμετοχή της Vinci. Με την προϋπόθεση ότι, δεν θα δοθεί νέα παράταση μένει να επιβεβαιωθεί και η σύνθεση των σχημάτων που θα διεκδικήσουν το έργο, καθώς μέχρι και το...παρά 1' γίνονταν ζυμώσεις.

==================================================

Over ή under h jumbo;

Ξάφνιασε θετικά το 3,57% στα 22,06 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo, την Παρασκευή. Και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές σε ιστορικά υψηλές τιμές, με αντίστοιχη χρηματιστηριακή αξία 3 δισ. για την εισηγμένη. Για τους περισσότερους υπερτιμημένη η εταιρεία, για τους λιγότερους που έχουν μάθει να αποκωδικοποιούν τις δηλώσεις του Απόστολου Βακάκη undervalue. Ο λόγος; τα πολύ καλά στοιχεία 3μηνου (Ιανουαρίου-Μαρτίου) οι διαβεβαιώσεις του suis generis επιχειρηματία για διψήφια άνοδο τζίρου-ebitda αλλά και μίας παλαιότερης εκτίμησης του ότι εάν του βγει το "άνοιγμα" στην αγορά του Ισραήλ τότε τα μεγέθη θα αντιστοιχούν σε αυτά της ελληνικής αγοράς. Επιπρόσθετα μαθαίνω ότι, η διοίκηση προτίθεται να ανακοινώσει στοιχεία μηνός Απριλίου (μέσα στην εβδομάδα) που σύμφωνα με γνώστη αναλυτή θα κάνουν αίσθηση. Ενισχύοντας την πλευρά όσων θεωρούν υποτιμημένη την Jumbo.

=====================================================

Το "πέταγμα" της Μυτιληναίος

Εντυπωσιακά, πραγματικά, τα αποτελέσματα της Mytilineos στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπέρασαν κατά πολύ το consensus των αναλυτών και όχι μόνο. Μετά τα ιστορικά ρεκόρ του 2022, η αγορά είχε ενδοιασμούς αν μπορούν να επαναληφθούν και φέτος ανάλογες επιδόσεις. Ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε διαβεβαιώσει πως θα επαναληφθούν και είχε προχωρήσει και σε πρόβλεψη για κέρδη EBITDA τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2023, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει οι επενδυτές και όσοι παρακολουθούν την εταιρεία να συγχέουν τις αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου με την επίδραση στα αποτελέσματα του ομίλου. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί η αγορά είναι ότι ο όμιλος, εκτός από την πρωταγωνιστική θέση στον τομέα της μεταλλουργίας με περιθώριo EBITDA άνω του 30%, είναι τόσο καλά τοποθετημένος στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης που η δυναμική του είναι για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. Με EBITDA 225 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, όλα δείχνουν ότι ο στόχος για EBITDA 1 δισ. ευρώ το 2023 θα επιτευχθεί. Ετσι, δεν θα είναι έκπληξη το επόμενο διάστημα να έχουμε νέα σχετικά και με την εκκίνηση των διαδικασιών για το dual listing της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στα 3,71 δισ. η αποτίμηση της Mytilineos την Παρασκευή. Με άνοδο 28% από την αρχή του έτους το "χαρτί"

====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ