Αυτοί αγόρασαν το 7ετές ελληνικό ομόλογο

Μόλις στο 10% η συμμετοχή των hedge funds –σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου το 55% της έκδοσης των 2,5 δις. ευρώ

Αυτοί αγόρασαν το 7ετές ελληνικό ομόλογο

Η ζήτηση για το ελληνικό 7ετές ομόλογο ξεπέρασε τελικώς τα 13 δις. ευρώ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Στην έκδοση, συμμετείχαν περισσότεροι από 335 επενδυτές με αποτέλεσμα ο ΟΔΔΗΧ να αντλήσει τελικώς το ποσό των 2,5 δις. ευρώ. Το ομόλογο τιμολογήθηκε οριστικά στο 1,9% κάτω και από το ψυχολογικό όριο του 2%.

Το 84% της έκδοσης κατέληξε σε χέρια ξένων επενδυτών καθώς μόλις το 16% αφορούσε σε επενδυτές με έδρα στην Ελλάδα. Ξεχωρίζει η Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 33% και η Γαλλία με 12%. Οι σκανδιναβικές χώρες ακολουθούν με 11% ενώ από Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία καλύφθηκε το 9% της έκδοσης. Από Ιταλία προήλθε το 6%. Ποσοστό 4% αφορά στις χώρες της Ιβηρικής ενώ από τις ΗΠΑ προήλθε το 4% της έκδοσης.

Οι Asset Managers κάλυψαν το 55% της έκδοσης ενώ στις τράπεζες κατέληξε το 20% της έκδοσης. Τα hedge funds περιόρισαν τη συμμετοχή τους μόλις στο 10% ενώ ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά προγράμματα απέσπασαν το 9%.

Η ποιοτική διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου με τη μικρή συμμετοχή των hedge funds κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο μόλις 8 μονάδες βάσης καθώς η θεωρητικά δίκαιη αποτίμηση του ομολόγου εκτιμήθηκε στο 1,82% με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,9%. Το κουπόνι έκλεισε στο 1,875%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ