Που επενδύουν τα χρήματά τους οι ξένοι επενδυτές
Η ελληνική αγορά κατοικίας αποτελεί ένα δυναμικό τμήμα του εγχώριου real estate μαζί με τα ξενοδοχεία όπου το τελευταίο διάστημα και την τελευταία διετία καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε τουριστικές περιοχές.
Τα μηνύματα για την ελληνική αγορά ακινήτων αρχίζουν να ενισχύουν την άποψη εκείνων που θεωρούν πως ήδη ένα σημαντικό της κομμάτι βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου.
Οι ξένοι επενδυτές εκτιμάται ότι θα τοποθετήσουν εφέτος περί τα 600 εκατ. ευρω μόνο σε επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία - καταστήματα).
Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν στην Αθήνα αυξήθηκε για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία κατά 13%, ενώ οι συναλλαγές ακινήτων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από μιάμιση φορά τους πρώτους μήνες του 2018.
Η τουριστική έκρηξη συνεχίζεται, με τον αριθμό των ξένων τουριστών να αυξάνεται από 15 εκατομμύρια το 2009 σε 30 εκατομμύρια το 2017, με την Αθήνα να είναι η πόλη με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επισκεπτών στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή η Airbnb και η ελληνική «Χρυσή Βίζα» ωθούν την αγορά. Ο αριθμός των κρατήσεων μέσω της Airbnb στην Αθήνα σημείωσε ετήσια άνοδο κατά 66% από το 2010, έναντι 30% για το Παρίσι και 40% για το Βερολίνο και τη Βαρκελώνη, με τις πιο δημοφιλείς περιοχές για παραμένουν το ιστορικό κέντρο, ο Κεραμεικός, το Κουκάκι, του Μακρυγιάννη, το Μεταξουργείο, το Μοναστηράκι, η Πλάκα και το Θησείο.
Η ζήτηση από ξένους επενδυτές τροφοδοτείται και από τις φθηνές λεγόμενες «χρυσές βίζες». Μια ελληνική άδεια διαμονής μπορεί να αποκτηθεί αγοράζοντας ένα ή περισσότερα ακίνητα για ένα ελάχιστο συνολικό ποσό 250.000 ευρώ, έναντι 500.000 ευρώ για την Ισπανία και 350.000 ευρώ για την Πορτογαλία.