Fed: Δεν άλλαξε τη νομισματική της πολιτική

Fed: Δεν άλλαξε τη νομισματική της πολιτική
Αμετάβλητα τα επιτόκια - "Υπονοούμενα" για αύξηση πριν το 2017

Ικανοποίησε «για την ώρα» τους επενδυτές η Fed, καθώς αποφάσισε να μη μεταβάλλει τη νομισματική της πολιτική. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ως το τέλος του έτους. Παράλληλα υποβάθμισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2016, ενώ «βλέπει» ουσιαστική ενίσχυση της αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες. Τρία από τα 10 μέλη μειοψήφισαν στην απόφαση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, η Fed σημειώνει πως τους τελευταίους μήνες η οικονομική δραστηριότητα έχει επιταχυνθεί και η αγορά εργασίας έχει σημειώσει ουσιαστικά κέρδη.

«Η υπόθεση για μια αύξηση στα επιτόκια έχει ενισχυθεί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου αναφέρεται επίσης ότι η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων αποφάσισε ενάντια σε μια αύξηση «για την ώρα».

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το βασικόεπιτόκιο στο 0,25 με 0,5%από το Δεκέμβριο, όταν προχώρησε στην πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού μετά από μια περίπου δεκαετία.

Η απόφαση για την διατήρηση των επιτοκίων πέρασεμε 7 ψήφους υπέρ και 3 κατά.H Εsther L. George, η Loretta Mester και ο Eric Rosengren, τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας μείωσαν την πρόβλεψη για τις αυξήσεις επιτοκίων που αναμένουν το 2016 σε μια από δύο προηγουμένως. Λιγότερη επιθετική αύξηση προβλέπουν οι αξιωματούχοι και για το 2017 και 2018, με την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για τα επιτόκια να μειώνεται στο 2,9% από 3%.

Η Fed αναμένει ότι η αμερικάνικη οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7 με 1,9% το 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,9 με 2%.

Όσον αφορά την ανεργία, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,7 με 4,9% φέτος, από 4,6 με 4,8% που προέβλεπε προηγουμένως.

Αμετάβλητη διατήρησε την πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 1,6 με 1,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ