Ευρωαγορές: "Ανακούφιση" και κέρδη έφερε η BoJ

Ευρωαγορές: "Ανακούφιση" και κέρδη έφερε η BoJ
Δεν άλλαξε τη νομισματική της πολιτική - Εκκρεμεί η Fed

«Πατώντας» σε Bank of Japan, η οποία διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, οι ευρωπαίοι επενδυτές οδήγησαν σε κέρδη τους δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, αν και παρέμειναν συγκρατημένα αισιόδοξοι όσον αφορά την επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια, γεγονός που περιόρισε ελαφρά τα κέρδη.

Στους δείκτες τώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτηςEuro Stoxx 600ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 342,46 μονάδες, με τον κλάδο της ενέργειας να επωφελείται της ανόδου άνω του 2% του αργού πετρελαίου. Στουςεπιμέρους δείκτες, ο γερμανικόςDAXκέρδισε 0,41% στις 10.436 μονάδες, ο γαλλικόςCAC 40σημείωσε άνοδο 0,48% στις 4.409 μονάδες και ο βρετανικόςFTSE 100κατέγραψε οριακά κέρδη 0,06% στις 6.834 μονάδες.

Ίδια εικόνα και στηνπεριφέρεια, όπου ο ισπανικόςIBEX35 κέρδισε 0,83% και ο ιταλικός FTSEMIB0,88%, ενώ ενισχυμένος κατά 0,25% έκλεισε ο πορτογαλικόςPSI20. Στον αντίποδα, με απώλειες 0,17% τερμάτισε ο ελβετικόςSMI.

Τα κέρδη στηνΕυρώπηέρχονται στον "απόηχο" τωναποφάσεων της BoJ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και προχώρησε σε μια απροσδόκητη κίνηση, θέτοντας στόχο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινείται σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο, στο πλαίσιο ενός νέου πλαισίου πολιτικής, για την τόνωση του πληθωρισμού.

Στο μέτωπο της οικονομίας, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τις μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως προχώρησε οΟΟΣΑ.

ΣτηΒρετανία, το δημοσιονομικό έλλειμμα του μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση, καθώς εντείνεται η πίεση στα δημόσια οικονομικά ύστερα από την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ.

Από την πλευρά της, ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζααναφέρει στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο ότι η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη από την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης το 2013 υπήρξε πιο ισχυρή από το αναμενόμενο. "Είναι ωστόσο ακόμα νωρίς για να πούμε αν η πρόσφατη ισχυρή ανάπτυξη στηναπασχόληση θα παραμείνει ένα μακροπρόθεσμο στοιχείο στις αγορές εργασίες της Ευρωζώνης", προσθέτει η ΕΚΤ.

Από τον κόσμο των επιχειρήσεων, ηAppleβρίσκεται σε συνομιλίες με τη βρετανική βιομηχανία supercars - και ομάδα της Formula 1 -Mclarenγια πιθανή εξαγορά, σύμφωνα με τους Financial Times, γεγονός που αποτελεί ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται ενεργά προς την κατεύθυνση που φημολογείται για χρόνια: την είσοδο στην αγορά αυτοκινήτου.

Παράλληλα, αγωγές κατά τηςVolkswagenκατέθεσαν οι επενδυτές, ζητώντας συνολικά 8,2 δισ. ευρώ (9,2 δισ. δολ.) για τις ζημιές που προέκυψαν από το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων.

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ενέκρινε μία ένεση ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ στην υπερχρεωμένη κρατική σιδηροδρομική εταιρείαDeutsche Bahnκαι πρόσθετες επενδύσεις στο δίκτυό της, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

ΗABB Ltdανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τις δραστηριότητες καλωδιακού συστήματος υψηλής τάσης στην ΝΚΤ Cables, σε μια συμφωνία που έχει συνολική αξία 836 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αναθεώρησης της μονάδας ενεργειακών πεδίων της ΑΒΒ, τόνισε η εταιρεία.

ΗZurich Insuranceέχει προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των εκτελεστικών της δομών και σχεδιάζει να συγχωνεύσει δύο μονάδες, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Mario Greco, βάζει τη σφραγίδα του στην εταιρεία.

ΗSagaανακοίνωσε μια αύξηση 8,5% στα προ φόρων κέρδη του α΄ εξαμήνου της χρήσης 2017, αύξησε το μέρισμά της και δήλωσε πως δεν έχει δει κάποια ορατή επίδραση στη συμπεριφορά των πελατών της μετά από την απόφαση για Brexit.

ΗDiageo PLCανακοίνωσε ότι η χρήση (που λήγει τον Ιούνιο του 2017), έχει ξεκινήσει καλά και η εταιρεία ποτών εκτιμά ότι θα πετύχει τους στόχους της, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Ivan Menezes.

Τέλος, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η άνοδος των κερδών τηςInditex, της μητρικής εταιρείας της αλυσίδας καταστημάτωνZara, στο α΄ εξάμηνο, καθώς συνέχισε να επωφελείται από την εστίασή της στην ανανέωση των αποθεμάτων και στις γρήγορες παραδόσεις, για να ανεβάσει τις πωλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ